Branzoici ardelenesti

19918
SHARE
loading...

branzoici
Aceasta reteta o stiu de cand eram mica de la bunica mea, ea facea niste branzoici extraordinare pufoase, moi si zemoase in acelasi timp. Iata ce trebuie sa aveti pentru a prepara aceasta reteta:

Ingrediente:
1 kg faina alba OOO
50 g drojdie proaspata
500 ml lapte
300 g zahar
200 g unt
4 oua
500 g branza de vaci
1 esenta vanilie
coaja de la doua lamaii
1 lingurita sare

Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un bol, drojdia se dizolva in 200 ml lapte caldut, Radem coaja de la lamaii.
Amestecam faina cu sarea drojdia dizolvata, 3 galbenusuri, 100 g zahar, coaja de la o lamaie, untul la temperatura camerei, si framantam bine adaugand incet laptele caldut. Cantitatea de lapte difera de la o faina la alta, aceasta depinde de calitatea fainii si de prospetimea ei, asa ca adaugati treptat laptele in functie de consistenta aluatului, acesta trebuie sa fie potrivit nu foarte tare. Daca ati sacpat mai mult lapte adaugati faina. Framantati pana aluatul este bine omogenizat si se dezlipeste de mana. Lasati la dospit 1 ora la loc cald.
Intre timp branza o punem intr-un bol si adaugam restul de zahar, coaja de lamaie rasa, esenta de vaniliesi albusurile de ou, omogenizam bine. Daca branza este foarte zemoasa adaugati 1 lingura de gris. Optional in branza se mai pot adauga si stafide.
Dupa ce a dospit aluatul il intindem intr-o foaie de circa 1-1.5 cm pe o planseta presarata cu faina, apoi taiem patrate de 10/10 cm. Luam branza o amestecam bine apoi punem cate o lingura pe fiecare patrat. Dupa ce am pus branza pe toate patratele incepem sa impachetam branzoaicele astfel: luam fiecare colt al patratului si le unim in mijlocle rotim putin apoi unim si marginile formate prin ridicarea varfurilor in asa fel incat sa nu se vada branza. Le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt si le mai lasam 20 minute la dospit dupa care le ungem cu ou batut. le dam la cuptor pana capata o culoare aurie maro. Le scoatem din cuptor le lasam un pic sa se raceasca si le presaram cu zahar pudra.

loading...