O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Retete culinare

Ciorba de burta

ciorba-de-burta1
Ciorba de burta

Ingrediente:

2 kilograme de burta de vita
1 os de vita 600-800 de grame sau de porc dar cu maduva
5 boabe de piper
2 foi de dafin
3 morcovi
1 ceapa
1 patreunjel radacina
1/2 telina
3 linguri de ulei
1 capatana mare de usturoi
1 ardei rodu capia
4 galbenusuri
500 g de smantana cu minimum 20 % smantana
2 linguri de faina
sare, piper, otet dupa gust

Mod de preparare

Puneti oasele la fiert cu legumele intregi doar curatate si spalate adica 2 morcovi, 1/2 telina, sare, boabele de piper si frunzele de dafin si cativa catei de usturoi. Morcovul ramas se da pe razatoarea mica iar ardeiul capia se taie cubulete si se calesc in cele 3 linguri de ulei, dupa ce s-au calit bine luam tigaia de pe foc si cu o sita strecuram uleiul de morcov si ardei.
Intre timp punem burta intr-un vas cu apa rece si o spalam bine asta daca burta este curatata si prefiarta. Daca avem burta cruda o curatam cu sare grunjoasa pana devine alba ( se spala cu sare asa cum spalam rufele ) si limpezim mereu pentru a vedea daca mai are impuritati. Daca este gata curatata, pentru ca asa se gaste in comert de obicei o spalam bine, punem o oala cu apa la foc si o lasam sa fiarba cand a dat in clocot adaugam 100 ml otet si o mana de sare mare apoi bagam burta pentru 5 minute si o oparim bine, aruncam apa si repunem burta la fiert in apa clocotita curata, o lasam sa fiarba cam in 2-3 ore la foc mic, depinde de varsta animalului. Eu am folosit burta curatata si prefiarta din comert deoarece sotului meu nu ii place mirosul degajat atunci cand fierbem burta cruda.
Dupa ce a fiert osul bine cu legumele, le scoatem si adaugam burta spalata, lasam sa fiarba cam 30-40 minute pana cand burta este bine fiarta, apoi o scoatamo lasam sa se raceasca si o feliem iar zeama o strecuram. Repunem zeama pe foc adaugam burta taiata fasii. Separt intr-un castron amestecam jumatate din cantitatea de smantana cu cele 2 linguri de faina, luam din zeama fierbinte si punem cateva polonice in amestacul de smantana sa-l aducem la o temperatura asemanatoare cu supa, apoi turnam compozitia in restul de supa cu burta taiata fasii, lasam 2 minute sa fiarba apoi cu ajutorul unui tifon bagam usturoiul zdrobit in supa sa fiarba cam 3 minute. Smantana ramasa o amestecam cu cele 4 galbenusuri si o adaugam si pe aceasta in supa. Uleiul in care am calit morcovul si ardeiul il strecuram in supa pentru a-i da fata. Scoatem usturoiul si potrivim de sare, piper si otet.
Separat pregatim mujdei de usturoi, ardei iute, smantana in cazul in care cineva mai doreste sa-si adauge in plus unul dintre aceste ingrediente. Pofta Buna!

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.