O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Patiserie si brutarie

Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca

Ingrediente:
1 kg faina
50 g drojdie
6 oua
250-300 g zahar
3-4 linguri de ulei
1 pahar unt sau margarina
500 ml lapte
1 lingurita esenta rom, vanilie si una de sare
coaja de la o lamaie sau portocala
un ou pt uns

Umplutura:
300 g nuci
250 g zahar
50 g stafide
coaja de la o lamaie

Mod de preparare:
Se pune faina in loc cald cu o seara inainte sau cu minim 4-5 ore inainte de a framanta cozonacii. Se bat galbenusurile cu sare si zahar si se tin la cald. Sarea intensifica culoarea galbenusului asa ca adaugati putina sare.
Se pregateste maiaua astfel: se dizolva drojdia cu furculita in jumatate de pahar de lapte caldut, apoi se adauga o lingura de zahar si una de faina si se lasa la dospit. Dupa ce maiaua a crescut se incepe framantatul.
Se face o gaura in faina si se toarna galbenusurile amestecate cu 2 albusuri si maiaua, romul, vanilia si coaja de lamaie toate tinute la temperatura camerei. Se incepe framantarea adaugand cate un pic de lapte caldut. Pentru o buna reusita a cozonacilor coca nu trebuie sa fie nici moale nici prea tare, se potriveste astfel ca atunci cand o intinzi intre maini sa nu se rupa. Se framanta fara a rupe coca, aluatul sa fie ca o bila impaturid marginile spre mijlocul bilei. In momentul cand compozitia a devenit omogena se incepe adaugarea grasimii caldute, unt sau margarina, putin cate putin pana se tremina toata cantitatea. Din momentul in care a inceput sa se adauge untul se mai framanta cel putin o jumatate de ora.
Dupa ce s-a terminat framantatul, se aseaza vasul acoperit la cald. Daca aluatul este reusit coca trebuie sa creasca mult in 3 ore.
Pentru umplutura:
Se trec nucile prin masina de macinat nuci, se amesteca cu zaharul, coaja de lamaie si cine doreste cu stafide.
Dupa ce a dospit bine aluatul se imparte coca in 2 bucati.
Se intinde o bucata de coca pe planseta cam 1 cm grosime se unge cu putin ulei apoi se presara amestecul de nuci in strat gros, se ruleaza si se pune in forma, se lasa sa creasca un pic cam 30 minute, apoi se unge cu ou si se baga la cuptor.
Cozonacii se coc 45 – 60 minute in functie de grosime. Daca vedem ca se rumenesc prea tare si in interior nu sunt gata se pune o bucata de hartie de copt deasupra.
Cozonacii se lasa sa se taceasca apoi se taie.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.