Crenvusti de casa

5228
SHARE

crenvusti-de-casaCred ca sunt foarte putini cei carora nu le plac crenvustii, cel putin familia mea e o mare fana si cum am vazut tot feluri de filmulete despre crenvustii din comert m-am pus sa caut o retete pe care s-o pot prepara acasa. Asa ca m-am prezentat la nasa mea, ea inaine a avut o carmangerie si printre preparate avea si crenvusti, iar cand am fost la ea ultima oara s-a laudat ca are crenvusti de casa. Mi-a fost destul de greu sa scot reteta de la ea, cica era secreta dar am reusit s-o induplec.
[adsense float=’left’]Iata de ce avem nevoie:
mate de oaie daca vrem sa fie crenvustii subtiri se gasesc in comert, sar sunt bune si cele de porc.
2 kg pulpa de porc fara grasime
400 g slanina
1 ceapa
5 catei de usturoi
1 lingura de boia de ardei
miezul de la 4 felii de paine
1 lingurita de seminte de fenicul macinate
nucsoara, corandru, ienibahar, maghiran
daca va place picant adaugati pudra de chili
albusul de la 4 oua
250 ml lapte
sare si piper dupa gust

Mod de preparare:
Matele se pun in apa calduta sa se spele de sare si sa se rehidrateze.
Carnea se curata de pielite, ceapa si usturoiul se curata. Tocam carnea, ceapa si usturoiul cu masina de tocat carne prin sita mica sau daca aveti robot de bucatarie cu atat mai bine. Dupa ce am tocat carnea o acoperim cu o folie si o bagam la frigider pentru 2-3 ore. O scoatem apoi mai macinam odata, adaugam condimentele ramase in afara de lapte si paine, mai dam odata carnea prin masina de tocat sau robot. Amestecam bine compozitia cu o lingura de lemn sau cu mana. Adaugam laptele si painea si mai macinam inca odata carnea.
Trebuie sa obtinem o pasta fin, din experineta mea cu robotul de bucatarie a mers mai repede.
Dupa ce am macinat si a 3 oara carnea o bagam iar la frigider pentu 2 ore.
Scoatem carnea o fremnatam 10-15 minute apoi incepem si umplem matele.
Legam matele din loc in loc in functie de cat de lungi vrem crenvustii. Dupa ce i-am umplut ii intepam cu un ac. Punem apa rece intr-o oala si punem crenvusti la fiert, trebuie sa fiarba 10 minute de cand au inceput sa dea in clocot cei in mate de oaie si 20-25 de minute cei in mat de porc, in functie de cat de grosi sunt crenvustii.
Dupa ce au fiert ii scoatem si ii atarnam pe o coada de matura sau o buacta de lemn la scurs intr-un loc racoros. A doua zi se pot afuma sau se pot consuma si asa.
Daca nu aveti unde sa-i duceti la afumat puteti sa-i afumati si acasa. Va trebuie un wok, folie de aluminiu, o ceasca de orez, 2-3 pliculete de ceai la alegere, cateva frunze de rosmarn pentru aroma, coaja de lamaie sau orice alt condimet doriti, un gratar. Acoperiti wokul cu folie de aluminiu apoi peste foaie puneti orezul, continutul din pliculetele de ceai si celelalte condimete. Porniti focul sub wok puneti gratarul peste wok iar pe gratar puneti crenvustii. Acoperit totul cu o ala folie de aluminiu si lasati la afumat 20-30 de minute.
O alta varianta este cu aschii de lemn pe care le puneti in wok stropiti cu putin ulei si incercati sa aprindeti lemnul cat sa faca putin jar pe marginile aschiilor. Aprindeti ochiul de la aragaz sub wok. Acopeiti wokul cu un capac. Va trebuie si un gratar care sa intre pana la jumatatea wokului. Puneti crenvustii pe gratar si acoperitii cu capacul.
Ca sa faceti aceasta operatine va mai trebuie si o hota buna si un geam deschis.
In acest fel se poate afuma peste, carne de pui, legume si multe alte alimente.
Pentru aceasta reteta puteti sa folositi si alta carne nu numai cea de porc, vita, pui, curcan sau in amestec.