O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Dulceturi gemuri si compoturi

Dulceata de nuci verzi

Dulceata de nuci verzi este un preparat traditional romanesc, in strainatate nu prea s-a auzit. Nucile sunt bune pentru dulceata pe la mijlocul lunii iunie inceputul lunii iulie, depinde de zona.

Ingrediente pentru 6 borcane:
3 kg nuci verzi
2 kg de zahar
4 lamai
1,2 litri apa

Mod de preparare:
Pregatiti mai intai un lighean cu apa in care puneti 2 lamai feliate stoarese.
Spalati nucile in pa rece apoi luati-va manusi de cauciuc sa nu va murdariti. Incepeti sa curatati nucile de coaja verde. Este necesar sa curatai nucile pana la partea alba.
Puneti nucile curatate in pa rece cu lamaie. Lasatile 2-3 ore apoi schimbati apa, stoarceti iar lamaie in apa. Schimbati apa de 4-5 ori pana cand aceasta dupa cateva ore ramane curata. Aceasta etapa dureaza aproximativ 12 ore. Astfel extragem iodul din nuci si vom avea o dulceata aromata si aspectoasa.
Daca sarim aceasta procedura vom obtine o dulceata naro spre negru si amaruie.
Dupa ce au stat nucile in mai multe ape le scoatep si le stergem cu un prosop.
Se pune o oala cu 1.2 l apa si 2 kg de zahar la fiert se lasa sa fiarba 10 minute apoi adaugam nucile si cele 2 lamai ramase. Puteti adauga doar zeama se la lamaie.
Lamaia deschide dulceata la culoare si ii da o oaroma placuta.
Lasati dulceata sa fiarba 1 ora. Dulceata este gata atunci cand luati o lingura de sirop, o puneti pe o farfurie si acesta nu se prelinge. Pentru a preveni zaharizirea este bine ca in timpul fierberii sa stergem marginile oalei cu o pensula cu apa sau un prosop umed.
Dupa ce este gata dulceata lasati-o sa se raceasca in oala in care a fiet. Cand este rece complet o puneti in borcane sterile si perfect uscate. Sigilati borcanele apoi le intoarceti cu gura in jos. Le tineti astfel 2-3 zile dupa care le in toarceti si le depozitati in camara.
La dulceata de nuci se mai pot adauga unele arome cu mar fii: scortisoara, vanilie sau chiar miez de nuca macinat. Toate aceste arome se adauga cu 5 minute inainte de a lua dulceata de pe foc.
In curand am sa scriu si un articol in care am sa va prezint cateva beneficii ale dulcetii de nuci verzi.
Cateva ponturi pentru a va reusi dulceata:
Folositi foar nucile culese cu mana din pom.
Culegeti nucile mai marisoare, deoarece scad mult la fierbere.
Daca vi s-a zaharisit dulceata, ceea ce nu ar trebui daca ati adaugat zeama de lamaie, puneti dulceata iar pe foc si adauagati inca 2 linguri de zeama de lamaie.
Daca v-ati inverzit pe maini, spalati-va cu sare de lamaie.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.