O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Sanatate

Masa de pranz – 40% din totalul caloric al zilei

masa-de-pranz1Masa de pranz reprezinta a doua masa ca importanta a zilei, ea trebuie sa aiba la fel ca masa de dimineata, un aport de circa 40% din totalul caloric al zilei.
Alimentele recomandate pentru masa de pranz sunt Legumele, Leguminoasele, carnea si neaparat cerealele.
Legumele sunt foarte importante pentru organism, ele fiind bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si fibre. Sunt buni constructori ai sangelui.
Este bine sa mancam legume in fiecare zi, intre 3-5 portii (o portie = 1 cana de legume crude sau 1/2 cana de legume tocatem marunt sau 1/2 cana legume fierte, 3/4 cana suc de legume).
In fiecare zi trebuie sa folosim legume cat mai divers colorate, cele mai intens colorate, in principal verde, portocaliu si rosu sunt cele mai valoroase.
Trebuie sa alegem legumele cele mai proaspete sau pe cel congelate rapid, deoarece acestea isi pastreaza 70% din totalul de vitamine si minerale.
[adsense float=’left’]Gustul legumelor in preparatele culinare se imbogateste cu ajutorul mirodeniilor.
Pentru gatirea legumelor se recomanda:
– a se consuma cat mai mult in stare cruda
– prepararea termica trebuie sa fie de scurta durata, doar atat cat este necesar.
– pentru asi pastra cat mai multe minerale si vitamine metoda cea mai buna este prepararea lor la aburi.
– Nu se adauga sare decat la sfarsitul prepararii deoarece sodiul distruge vitaminele in spacial vitamina C
– este bine sa fierbem legumele intr-o oala acoperita cu capac de tot sau in proportie de 90%, astfel nu se pierd uleiurile aromatice care dau savoarea si gustul specific de legume.

Leguminoasele sunt valoroase pentru continutul lor bogat de proteine si fibre in principal, dar si pentru numeroasele vitamine si minerale.
Mai contin si glucide complexe, benefice organismului. Proteinele sunt completate de aportul de proteine din cereale si carne. Aportul de proteine necesar zilnic este ce 50 g.
Leguminoasele sunt foarte bogate in proteine: mazarea 20%, lintea 21-22%, nautul 23%, fasolea 22-23% iar soia 23-30%.
Leguminoasele sunt sursa principala de proteine, alaturi de nuci, cereala si carne.
Pentru a eliminarea gazelor produse de acesta trebuie respectate catev reguli de preparare:
– leguminoasele se pun la inmuiat in apa suficienta deoarece isi maresc volumul si pot depasi apa, de obicei se pune de 3 ori cantitatea de apa.
– Timpul de inmuiere este intre8-24 de ore, nautul are cea mai mare durata de inmuiere.
– dupa inmuiere se scurge ama ramasa si se clatesc cu apa curata.
– Se pun la fiert de trei ori la rand in apa care clocoteste, lasandu-le sa dea doar 1-2 clocote si apoi se schimba apa.
– se pune la fiert in destul de multa apa la o cana de leguminoase 10 cani de apa.
– nu se pune sare decat la sfarsitul prepararii.
– prin fierberea lor indelungata, proprietatile lor sporesc nu se diminueaza.
– Nu se consuma niciodata in stare cruda.
Pentru masa de pranz se recomanda a se consuma legume in proportie de 75% din totalul hranei ingerate, 25% leguminoase.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.