Paine de casa cu seminte

783
SHARE
loading...

Am facut pentru prima data reteta bunicii mele de paine de casa la care am adaugat cateva seminte pentru un aport mai mare de fibre. Aceasta painica este foarte gustoasa si tine destul de mult. Pentru aceasta reteta am folosit urmatoarele:

Imgrediente:
1 kg faina integrala
50 g drojdie de bere proaspata
600 ml apa
1 lingurita de sare
50 g seminte de susan
50 g seminte de in

Mod de preparare:
Se pune faina, sarea, semintele de susan si in intr-un bol si amestecam, lasam cateva seminte pentru a presara deasupra pe painici. Se dizolva drojdia in 100 ml apa calduta si o adaugam peste faina, apoi punem cate un pic de apa si framantam. Apa poate fi plus minus cativa mililitri va orientati dupa consistenta aluatului, trebuie sa fie nici moale nici tare. Aportul de apa depinde de cat de proaspata este faina si de calitatea ei. Dupa ce am framantat bine aluatul vreo 30 minute acesta trebuie sa se desprinda de pe mana si de pe peretii vasului, il lasam sa dospeasca 1 ora dupa care il mai framantam un pic, il impartim in 2, eu asa am facut, si ii dam forma dorita rotunda, ovala sau franzela. Punem painicile formate intr-o tava tapetata cu hartie de copt si mai lasam sa dospeasca 45 minute. Dupa ce a dospit si a doua oara udam mana cu apa si ungem aluatul bine dar cu grije sa nu apasam sa se lase, apoi presaram cu seminte de in si susan deasupara, dam la cuptor pana se rumeneste bine cam 60 minute in functie de cuptor.
Atentie cuptorul trebuie pornit in momentul in care se incepe framantarea a doua oara, trebuie sa fie foarte bine incins iar cand bagam painea in cuptor dam la foc moderat 180 grede.

loading...