Panettone cu stafide, ciocolata si fistic

3081
SHARE
loading...

panettone-cu-stafide-ciocolata-si-fistic
Panettone este un desert traditional Italian, acesta se serveste de sarbatori in diferite forme si cu diferite adaosuri cum ar fi: fructe confiate, fructe uscate, crema de vanilie, crema de ciocolata, fulgi de ciocolata si cel pe care vi-l propun eu azi cu stafide si fistic.
Reteta eceasta este preferata mea, de obicei prepar 2-3 panettone, unul il mancam de Craciun, ulul il fac cadou parintilor si din unul fac un tort cu crema de vanilie si ciocolata pentru anul nou.

Iata de ce avem nevoie:

Ingrediente:
Pentru Maia care este pasul 1:
60 ml apa
60 ml lapte
2 1/4 lingurite drojdie uscata
4 linguri faina
1 lingura zahar.

Pentru aluat care este pasul 2:
3 oua
60 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura coaja de portocala rasa
360 g faina de cozonac
1 lingurita sare
5 linguri unt
100 g stafide
100 g de chipsuri de ciocolata alba sau neagra la alegere
50 g fistic prajit si tocat grosier (mai mare)

Mod de preparare:

Mai inatai pregatim maiaua astfel:

Amestecam apa cu laptele dupa care incalzim usor amestecul, adaugam zaharul si frijdia uscata. Amestecam bine pana cand se dizolva drojdia apoi adaugam cele 4 linguri de faina. Amestecati bina pana cand se incorporeaza faina in lichid, acoapriti castronul cu o folie alimentara si lasati sa dospeasca 30 de minute in loc cald.
Maiaua trebuie sa-si dubleze volumul.

Aluatul:
Intr-un col mic adaugati stafidele si 1 lingura de esenta de rom optional.
Intr-un castron mai mare amestecati impreuna ouale, zahrul, vanilia si coaja de portocala.
Adaugati maiaua si amestecati bine pana cand se combina.
Daca aveti un mixer mai mare care si framnata nu ezitati sa-l folositi.
Intr-un castron mai mare adaugati faina si sarea apoi amestecati bine. Incorporati faina in compozitia de ou si maia apoi framantati bine vreo 5-10 minute apoi adaugati untul si framantati inca 5 m kinute sau pana cand untul s-a incorporat in aluat.

Adaugati stafidele scurse bine de apa, fisticul si chipsurile de ciocolata. Framantati inca 2 inute pana cand se rasfira uniform stafidele in aluat.
Ungeti un bol cu ulei pe fund si pe margini apoi rasturnati aluatul in castron stropiti cu ulei si la suprafata, acoperiti castronul cu folie alimentara si lasati-l sa dospeasca 4 ore in loc cals sau pana cand isi tripleaza volumul.

Ungeti cu unt o oala mai inalta de aporximativ 20-22 cm diametru sau o forma pentru panettone apoi tapetati-o cu hartie de copt.
Dupa ce a dospit aluatul rasturnati-l pe o planseta tapetata cu faina si framantati-l iar 2-3 minute apoi formati o bila pe care o puneti in forma sau in oala.
Ungeti aluatul cu unt topit, acoperit forma cu folie alimentara si un prosop de bucatarie apoi puneti-l intr-un loc cald sa dospeasca 2-3 ore sau pana cand isi tripleaza volumul.
Preincalziti cuptorul la 200 de grade.

Ungeti usor aluatul iar cu unt topit apoi bagati forma in cuptor si coaceti pentru 50-60 de minute.
Daca vedeti ca incepe sa se arda la suprefata acoperiti-l cu folie de aluminiu.
Dupa ce s-a copt scoateti panettonele din forma fara ai presa partea de sus, apoi strapungeti-l cu un bat la 3 cm de fund legati cate o ata ce cel doua capete ala batului. Agatati panetonele cu fundul in sus de usa unui dulap sau de uscatorul de hane si lasati-l asa sa se raceasca complet, eu il lasa asa peste noapte..

Dupa ce s-a racit complet intoarceti panetonel in pozitie normala, soateti batul, bagati-l intr-o punga curata si depaozitati-l in loc uscat si racoros.

* Respectati timpul de dospire atat pentru maia cat si pentru aluat. Este forte important.
* Respectati cantitatile si ordinea in care adaugati ingredientele.
* Respectati modul de racire.

loading...