O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Prajituri si dulciuri

Prajitura Lamaita – Alba ca Zapada

prajitura-lamaita-alba-ca-zapada
Aceasta prajitura este preferata fratelui meu si cum acum este in vizita la mine nu se putea sa nu o prepar. Este o prajitura rapida si foarte racoritoare. Cand eram copii nu existau sarbatori sau diferite aniversari fara aceasta prajitura. Si pe lanaga ca este foarte buna este si ieftina.

Ingrediente:
Pentru foi:

3 oua intregi
6 linguir ulei
6 linguri zahar pudra
1 lingurita praf de copt
1 esenta de vanilie
coaja rasa de la o lamie
zeama de la 1/2 lamie
pentru crema:
100 g unt sau margarina rama
300 g zahar
zeama de la o lamaie
500 ml lapte
8 linguri de faina

Mod de preparare:

Foile se prepara astfel:

Preincalziti cuptorul la 180 de grade.

Se pun ouale, uleiul, praful de copt, coaja de la o lamaie (doar partea galbena), vanilia, zeama de la 1/2 lamie intr-un bol si se bate bine cu telul pana cand se obtine o compozitie cremoasa.

Adaugati faina cat cuprinde astfel incat sa obtineti un aluat potrivit de moale si usor de intins.

Impartiti aluatul in 4 parti egale aprozimativ 220 de grame bucata.

Ungeti dosul unei tavi cu ulei apoi luati o bucata de aluat si intindeti-o cu un sucitor. Bagati tava in cuptor pentru 5-8 minute sau pana cand vedeti ca pe margine capata o culoare maro.

Scoateti tava din cuptor si cu o spatula lunga sau cu un cutit desprindeti usor foaia de pe tava si puneti-o pe o suprafata drapta. Coaceti astfel toate cel 3 foi ramase.

Cat timp se racesc foile preparti crema astfel:
Dizolvati faina in 200 ml lapte, iar restul de lapte puneti-l la fiert cu coaja de la 1 lamaie si zaharul, iar cand a inceput sa fiarba adaugati faina dizolvata si amestecati continuu.

Lasati sa fiarba crema 5 minute, daca vi se pare prea groasa adaugati un pic de lapte. Dupa ce a fiert adaugati zeama de la o lamaie si amestecati energic. Opriti focul si adaugati untul in crema, amestecati pana cand acesta se incorporeaza in crema.

Acoperiti crema cu o folie alimentara direct pe suprafata cremei si lasati sa se raceasca 20 de minute.
Asambelarea:
Cat crema este inca calda puneti o foaie intr-o tava apoi un strat de crema peste ea iar o foaie, crema si tot asa pana la ultima foaie. Trebuie sa aveti 4 randuri de foi si 3 de crema.

Ultima foaie umeziti-o usor cu putina apa apoi presarati zahar pudra peste toata prajitura. Bagati prajitura in frigider pentru cel putin 3 ore apoi serviti.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.