Profiterol cu portie dubla de ciocolata

1464
SHARE

profiterol-cu-portie-dubla-de-ciocolata
Profiterolul este prajitura copilariei mele, tin minete ca mergeam cu bunicii, la cofetarie in fiecare duminica dupa masa de pranz. O amintire foarte placuta si ori de cate ori prepar aceasta retata ma apuca nostalgia :).

Ingrediente:
Pentru coji:
55 g unt
150 ml apa
1 lingura zahar
1/4 lingurita sare
80 g faina
3 oua
Pentru crema
160 ml frisca
200 g nutella
Pentru glazura:
60 ml frisca lichida
65 g ciocolata

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 200 de grade.
Intr-o oala puneti apa si untul la topit impreuna cu zaharul si sarea. Lasati sa dea in clocot, cand clocoteste puternic adaugati faina toata odata. Amestecati cu o lingura de lemn pana cand obtineti o bila, continuati sa amestecati inca 3-4 minute pana cand pe fundul oalei incepe sa se formeze o crusta.

Transferati aluatul in bolul unui mixer si mixati la viteza mica pana cand aluatul a ajuns la temperatura camerei.
Dupa ce s-a racit aluatul adaugati cate un ou odata, mixati pana cand se incorporeaza tot oul apoi il adaugati pe urmatorul.
Dupa ce ati adaugat toate cele 3 oua puneti aluatul intr-un pos cu dui sau intr-o punga mai groasa la care ii taiati coltul.
Tapetati o tava cu hartie de copt apoi turati aluatul in tava in forme rotunde dar nu foarte mari aproximativ 4 cm in diametru. Lasati loc intre cerculete.
Bagati tava in cuptor si coaceti pentru 25-30 de minute fara a deschide usa de la cuptor. Cojile trebuie sa fie rumenite pe margine. Lasati cojile sa se raceasa.
Daca ati scos tava mai repede din cuptor si aluatul s-a lasat inseamna ca nu este copt, in acest caz bagati tava inapoi in cuptor si lasati-o pana cand se ridica cojile si se rumenesc bine.
Pentru a verifica starea cojilor folositi lumina din cuptor, nu deschideti usa cuptorului. Scaderea temperaturi impiedica crestarea frumoasa a cojilor si nu se formeaza acel gol in care introducem crema.

Crema o preparam astfel:

Puneti frisca in bolul unui mixer si mixati pana cand devine tare si spumoasa atunci adaugati nutella si mai bateti usor pana cand se omogenieaza bine. Puneti crema intr-un pos cu dui sau sprit.

Cand s-au racit cojile intepati cu varful unui cutit la fundul fiecarei coji sa puteti intepa direct cu spritul apoi umpleti toate cojile cu crema.

Glazura o preparati astfel:

Incalziti bine frisca sa fie fierbinte dar sa nu fiarba apoi turnati-o peste ciocolata taiata marunt. Amestecati bine pana cand se omogenizeaza si se topeste toata ciocolata. Cu o lingura turnati gelzura pe fiecare profiterol in parte.
Lasati sa se raceasca apoi serviti alaturi de inghetata de ciocolata sau vanilie.