Rolul alimentelor in organism

1606
SHARE
loading...

Corpul omenesc este format din apa, proteine, hidrati de carbon, grasimi si saruri minerale. Prin miscare si munca zilnica, acestea se consuma, se uzeaza si se pierd. Pentru mentinerea vietii, organismul are nevoie de substante identice, care sa inlocuiasca aceste pierderi, adica:

– proteine, inlocuiesc partea materiala, deci repara tesuturile uzate;

– hidrati de carbon si grasimi, dau caldura si energia necesara;

– apa si sarurile minerale, ajuta la constituirea oaselor si a sangelui;

Toate aceste substante corpul le ia din alimente.

Unele alimente aduc corpului proteinele deci sunt reparatorii acestea sunt: carnea, ouale, laptele, branza, boabele de fasole, de mazare, de linte. Alte alimente aduc hidratii de carbon deci substante calorigene: zaharul, mierea, fainoasele (painea, macaroanele) grasimile untura, untul uleiul.

Apa constituie 60% din greutatea corpului, formeaza baza sangelui si este prezenta in toate tesuturile. In alimentatie se gaseste in diferite bauturi, supe, ciorbe, sosuri mai in toate alimentele.

Sarurile minerale sunt tot atat de necesare ca si celelalte substante, care fac parte din constitutia corpului. Ele intra in compozitia sangelui si iau parte la constituirea oaselor, in afara de alte funcii pe care le indeplinesc in organism. Organismul elimina zilnic 25 g de saruri minerale care trebuie inlocuite. Se gasesc atat in alimente de origine animala cat si vegetala. Studiile au aratat ca cele mai bogate alimente in saruri minerale sunt fructele si legumele consumate in special crude. Cele mai importante saruri minerale sunt fierul, calciu, iod, zinc, magneziu sodiu.
Toate substantele introduse in organism sufera modificari si trensformari in cursul digestiei si produc arderi care dau caldura corpului.

Arderile din organism se masoara in calorii. O calorie este cantitatea de caldura necesara pentru a ridica cu un grad temperatura unui gram de apa.

Principiile alimentare furnizeaza urmatoarele calorii

1 g proteine…………. 4 calorii
1 g grasimi …………. 9 calorii
1 g hidratii de carbon ….4 calorii

Numarul de calorii de care are nevoie un organism este in raport cu mai multi factori, varsta, sexul, clima etc. Cel mai important este cantitatea de munca depusa. Din experintele facute de cercetatori s-a constatat ca un om care munceste potrivit are nevoie de 35-40 calorii pentru fiecare kilo-corp. Daca depune o munca grea, acelasi individ are nevoie de 50- 60 calorii pe kilo-corp, iar daca este in repaos complet, are nevoie de 25-30 calori pe kilo-corp.
In concluzie alimentatia trebuie sa fie foarte variata si suficienta, astfel incat corpul sa isi poata lua tot ceea ce isi trebuie si ii lipseste. De aceea dietele si curele de slabire prin infometare duc la deficiente majore de anumite substante in corp si mai apoi la boala si moarte.

loading...