O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Mancaruri

Sarmale ca la Maramures – Boace

sarmale-maramuresene-boacePentru mine sunt cele mai gustoase sarmale pe care le-am mancat vreodata. Cred ca si cei care au vizitat Maramutresul au ramas cu aceiasi impresie si nu numai in privinta sarmalelor. Secretul gustului desavarsit al preparatelor Maramuresene este bunatatea si veselia oamenilor de pe aceste meleaguri. Nu am intrat in nici o casa de maramureseni sa nu fiu primita cu multa veselie si bunatate, gazdoaiele, pentru ca asa sunt numite acolo femeile maritate, nu mai pridideau sa aduca pe masa bucate care mai de care mai alese. Ospitalitatea acestor oameni este rara iar traditiile sunt pastrate si azi cu sfintenie de catre oamenii locului. Tot asa veche si delicioasa este si aceasta reteta pe care cu mandrie vreau sa v-o prezint si voua, mie m-a fost impartasita de catre doamna Maria a Rusului din Localitatea Desesti Maramures.
[adsense float=’left’]Iata de ce avem nevoie:
2 verze murate medii
1 ceapa mare
100 g slanina afumata
1 kg carne tocata de porc
1 fir de canat afumat
1 morcov
1 cana de orez
300 g sonca (sunca afumata) sau costita afumata, picioare de porc afumate
4-5 fire marar si cimbru uscat
1 lingurita de boia de ardei dulce
1/2 lingurita de piper
sare dupa gust

Mod de preparare:
Daca aveti oala de lut este bine s-o umpleti cu apa cu o seara inainte sau cel putin cu 3 ore inainte de a o baga in cuptor.
Puneti varza in apa rece, desfaceti frunzele si le curatati de cotor apoi le puneti iar in apa rece pana cand este gata compozitia.
Curatati ceapa si morcovul apoi dati mocovil pr razatoarea mare iar ceapa o tocati marunt. Taiati slanina in bucatele apoi o puneti intr-o oala cu o lingura de ulei la prajit. Slanina se prajeste pana cand a lasat grasime si bucatile de slaninuta sunt rumenite abia atunci adaugati morcovul si ceapa, caliti bine pana cand se inmoaie putin ceapa apoi adaugati carnea tocata, boiaua de ardei, piperul si sarea. Amestecati bine, lasati compozitia pe foc pana cand carnea isi schimba culoarea, in tot acest timp amestecati cotinuu. Cand carnea si-a schimbat culoarea adaugati orezul si mai caliti 2-3 minute apoi opriti focul si lasti compozitia sa se raceasca.
Umpleti sarmalele astfel: luaţi frunza în mana stanga, puneti umplutura, indoiti partea de jos a frunzei peste carne, rulati apoi frunza, iar capatul celalalt se indeasa cu degetul, astfel incat compozitia sa nu iasa din frunza.
Intr-o oala de lut daca aveti sau daca nu aveti intr-o oala normala care merge la cuptor puneti pe fund mararul si cimbrul uscat apoi asezati un rand de cotoare de varza sau frunzele de varza care nu va mai trebuie, puneti un rand de 3 felii de sunca, trei bucati de carnati afumat apoi un rand de sarmale iar un rand de sunca si carnati si ultimul rand de sarmale. Acoperiti ultimul rand cu varza tocata sau frunze de varza si peste acestea marar si cimbru uscat. Presarati putina sare apoi turnati apa calda peste sarmale cat sa le acopere de 2-3 degete.
Bagati oala in cuptorul preincalzit si lasti sa fiarba 2 ore la foc moderat.
Dupa ce s-au fiert sarmalele se acopera oala cu un capac si se lasa sa se odihneasca 30 de minute apoi se servesc cu smantana si mamaliga sau puita proaspata.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.