O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Sfaturi Practice

Cateva reguli in prepararea cozonacilor

Cozonaci ca la mama sau bunica acasa nu gasim in comert, de aceea cel mai bine ii preparam noi acasa, e mult de munca si reguli de urmat dar merita.
Cozonacii bine reusiti se prezinta cu o suprafata rumenita, trebuie sa fie moi si bine copti, iar cand se taie, trebuie sa se desfaca in fasii lungi. Cozonacul care la taiere prezinta gauri, este aspru si sfaramicios, nu este reusit.
Cateva reguli de baza sunt:
1. Cozonacii nu se lasa sa creasca prea mult in forma inainte de a-i pune la cuptor. Daca au crescut pana la marginea formei, se ung cu ou si se baga in cuptor, unde mai cresc atat cat trebuie. Daca sunt lasati sa creasca prea mult, fermentatia trece limita necesara, producandu-se spatii libere in coca.
2. Cuptorul nu trebuie sa fie prea tare la inceput, deoarece caldura mare produce imediat o crusta la duprafata aluatului. Aceasta crusta impiedica cresterea normala iar cozonacul nu creste ramane inabusit cu coca clicoasa si nu are nici un gust si nici aspect.
3. Faina trebuie sa fie de buna calitate si foarte bine uscata.
4. Drojdia proaspata si de buna caliatate.
5. Ouale sa fie proaspete iar galbenusurile sa fie la temperatura camerei cand se amesteca in aluat. Galbenusul se freaca cu sare cu 3-4 ore inainte de framantare pentru a colara mai bine aluatul. Albusuriel nu se pun toate ci numai 1/3 din numarul oualor folosite.
6. Cand se framanta aluatul nu trebuie sa se rupa in mana
7. Untul nu se infierbanta prea tare ci doar se incalzeste. Cozonaciii se prepara cu unt amestecat cu ulei, 3/4 pahar unt si 1/4 pahar ulei, uleiul ii tine proaspeti mai multa vreme. Daca se intrebuinteaza mai mult de 300 g la un kg de faina, cozonacii nu mai cresc, iar mai putin de un pagar la 1 kg de faina cozonacii nu sunt fragezi. Margarina inlocuieste untul foarte bine.
8. Cozonacii preparati cu mai multe oua cresc mai greu.
9. Daca se pun in forma inalta, coca trebuie sa umple o treime din forma: daca se pune in forme lungi, joase, coca trebuie sa umple ceva mai mult decat jumatate din forma.
10. Cuptorul are un rol principal. La inceputul coacerii trebuie sa fie mai domol, cam un sfert de ora si potrivit de tare in tot restul timpului. Cand cuptorul este prea incins si cozonacii incep sa se rumeneasca prea tare se pune o gartie deasupra.
11. Nu se tin cozonacii la cuptor mai mult decat trebuie, caci se inrosesc, se tin cel mult 45 minute.
12. Se pot prepara cozonaci si cu un numar mai mic de oua dar cu cat numarul de oua este mai mic, cu atat cantitatea de lapte creste. Cantitatea de lapte fixata in reteta este aproximativa si nu se poate preciza, intrucat sunt diferite calitatile fainii care inghit mai mult sau mai putin lichid. Conditia principala este ca aluatul sa se potriveasca in asa fel incat sa nu fie nici prea tare, nici prea moale.
Ca sa obtina un luciu frumos, cozonacii se ung cu ou de doua ori, o data cand se pun in forma la crescut si a doua oara cand se baga la cuptor. Se pot da la cuptor simpli sau presarati cu zahar tos. Toate operatiunile de preparare a cozonacilor se face la cala ferit de curent si aer rece.
Dupa ce s-au scos din cuptor cozonacii se tin la cald nu se dau la rece. Se pastreaza totdeauna inveliti intr-o panza, hartia ii usuca.
Acestea au fost cateva sfaturi utile si necesare in prepararea cozonacilor. Spor la munca si sa va creasca cozonacii.
 

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.