Ciorba de perisoare este preferata mea si a sotului meu, este o cioba usoara, satioasa si se poate face si cu smanana dar si cu bulion pentru cei care tin la silueta si nu numai.
[adsense float=’left’]Ingrediente:
1 kg oase de vita sau porc
500 g carne de vita si porc amestecata
o ceapa mare
2 morcovi
2 buc. patrunjel radacina
1/2 telina radacina
patrunjel verde o legatura
marar verde o legatura
1 buc ardei gras
3 linguri de orez
2 oua
400 g smantana sau iaurt la alegere
2 linguri faina
50 ml ulei de floarea soarelui
zeama de la o lamaie
sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Se spala oasele si se pun la fiert in 5 litri de apa rece timp de 0 ora.
Se curata si se spala toate legumele apoi le taiem cubulete si le punem separat pe fiecare.
Intr-un bol se pune carnea tocata, jumatate de legatura de patrunjel verde tocat marunt si jumatate de marar, ouale, orezul apoi condimentam cu sare si piper si amestecam bine cu mana. sa obtinem o compozitie omogena.
Punem intr-o oala la incins uleiul apoi adaugam morcovii si sotam bine dupa care adaugam ceapa, ardeiul si sotam iar pana cand ceapa devine usor trensparenta apoi adaugam si patrunjelul si telina taiate marunt. Strecuram din supa de oase facuta anterior peste legume si condimentam cu sare si piper. Lasam sa dea in clocot. Intre timp formam perisoarele, trebuie sa fie micute droarece vor creste cand se fierb din cauza orezului.
Cand a dat ciorba in clocot adaugam perisoarele, dam focul la mediu si lasam asa sa fiarba pana cand vedem ca orezul din perisoare este fiert. Adaugam smantana amestecata cu 2 linguri de faina amestecam bine smantana cu faina si zeama de lamaie sa nu avem cocoloase apoi luam din zeama care fierbe cu un polonic s turnam peste smantana din bol. Astfel aducem smantana treptat la temperatura aproximativa a ciorbei si astfel nu se va taia cand o punem in oala va ramane cremoasa. Turnam smantana in oala si o lasam sa dea in clocot 2 minute.
Potrivim de sare si piper si oprim focul.
Eu in poza am lasat-o fara smantana ca sa vedeti si aceasta prezentare, sotul meu o prefera asa, isi adauga el in farfurie dar reteta originela din ardeal este cum v-am prezentat-o mai sus.
Eu de multe ori o las asa in alb, mai ales pe timp de vara cand se strica mult mai usor cu smanatana, astfel fiecare isi adauga in farfurie smantana sau iaurtul.
Este la alegerea dumneavoastra. Pofta Buna!