O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Patiserie si brutarie

Cosulete cu gem de zmeura si bezea cu nuca

Cosuletele cu gem si bezea cu nuca sunt desertul copilariei mele. Nu exista Craciun sau Paste fara ele, o bunatate, coapte in cuptor de lemene parca si acum le simt mirosul. Azi am pregatit si eu o portie, asta ca si incalzire pentru Craciun.

Cosuletele cu gem si bezea cu nuca

Ingrediente:
500 g faina
250 g unt sau untura, margarina
50 g zahar
un pic de sare
4 galbenusuri
50 ml de apa rece sau lapte
1 esenta de vanilie
1 lingurita bicarbonat de sodiu

pentru umplutura:
4 albusuri
200 g nuca macinata
100 g zahar
1 esenta vanilie sau rom
200 g gem de zmeura

Mod de preparare:

Puneti faina si untul intr-un castron apoi amesetcati bine pana cand untul se incorporeaza in faina, trebuie sa obtineti o consistenta nisipoasa.

Adaugati galbenusurile amesetcate cu zahrul, laptele si vanilia.

Framantati bine un aluat de consistenta medie, puneti aluatul intr-o folie alimentara si bagati-l in frigider pentru 1 ora.

Intre timp ungeti formele de cosulete cu unt sau cu ulei si bateti albusurile spuma cu 100 g zahar pana cand obtineti o spuma lucuiasa si tare.
Adaugati nuca si esenta de vanilie apoi amestectai cu o spatula pana cand se incorporeaza nuca in albus.

Intindeti din aluat o foaie de circa 0.5 cm si decupati cercuri apoi luati cate un cerc de aluat si potriviti-l in forma de cosulete presand usor.

Dupa ce ati imbracat toate formele cu aluat puneti cate o lingrita de gem de zmeura sau de prune in fiecare forma apoi cate o lingura de albus cu nuca.

Puneti formele pe o tava si bagati tava in cuptor la 180 de grade pana cand se rumenesc frumos pe margine cosuletele aproximativ 35 de minute in functie de cat de mari sunt formele.
Mie mi-au iesit 35 de cosulete de marime medie.

Dupa ce s-au copt cosuletele pudrati-le cu zahar pudra cu vanilie .

Le puteti pastra in cutie inchisa stau pana la 1 saptamana.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.