Asezarea mesei
Chiar daca aranjam masa pentru familia noastra, aceasta trebuie sa aiba un aspect apetisant si ingrijit. Incercati sa nu serviti mancarea pe farfurii ciobite si pe fete de mese patate. Desigur, cand este vorba de mese festive, fata de masa si servetelele vor trebui sa fie perfect albe. In familie pot fi folosite si fete de masa colorate. Atentie insa: nu folositi ca fata de masa un material plastic precum musamaua, este total lipsit de bun gust. Atunci cand puneti scaunele in jurul unei mese, trebuie sa aveti grija sa lasati un anumit spatiu pentru fiecare invitat,chiar si pentru cei despre care stiti ca sint bine crescuti si isi tin coatele pe linga corp. Pentru ca musafirii sa se simta in largul lor, acest spatiu este bine sa fie de cel putin 50 de centimetri. Diferenta intre mesele in familie si cele cu musafiri este la numarul de farfurii, tacamuri si pahare. Desigur, la mesele festive sunt mult mai multe farfurii si tacamuri decat la o masa obisnuita. Fiecare farfurie trebuie sa aiba dedesubtul ei o alta farfurie, pentru serviciu, si care e folosita doar pentru a aseza pe ea farfuria din care mancam. Cand luam masa singuri sau in familie, cea de-a doua farfurie nu este obligatorie.
Cum se aranjeaza o masa festiva?
[adsense float=’left’]- Farfuria pentru felul intii este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe aceasta se pune si servetelul impaturiat frumos.
– Feliile de paine sau chiflele se pun in cateva cosulete, asezate la distante egale unul de celalalt, in asa fel incat invitatii sa nu fie nevoiti sa se intinda peste masa sau peste vecinul de masa ca sa-si ia o felie de paine sau sa deranjeze rugind sa i se dea si lui cosuletul cu paine.
– Furculitele se pun intotdeauna in partea stanga a farfuriei. Acestea vor fi aliniate de la stinga la dreapta in ordinea folosirii lor. Furculitele vor fi asezate cu dintii in sus.
– De partea cealalta a farfuriei – dreapta – vor fi puse cutitele, cu partea taioase spre farfurie si tot in ordinea folosiriilor. Ordinea folosirii: cel mai indepartat tacam de la farfurie se foloseste pentru primul fel de mancare. Nu trebuie insa sa asezati alaturi mai mult de trei cutite si trei furculite.
Linguritele de tort, furculitele si cutitele mici pentru baclava sau pentru fructe nu se pun pe masa, ci pe o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemina. Desigur, nu exista o regula privind numarul tacamurilor. Acesta poate varia in functie de meniul servit la masa.
La mesele festive exista obiceiul sa se schimbe tacamurile dupa fiecare fel de mancare. La o masa in familie, nu este obligatoriu sa schimbati tacamurile decit daca ati servit peste.
Pentru o masa festiva, se folosesc de obicei patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria de desert. Bolurile ( castronasele ) pentru supa limpede (consome) nu se pun de la inceput pe masa. Acestea se aduc impreuna cu supiera, pline sau pe o tava. Tacamurile pot fi puse si pe suportul destinat lor. Acesta va fi asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport se aseaza, in dreapta, cutitul, cu partea taioasa spre farfurie, iar in stinga cutitului, se pune furculita cu dintii in jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. In acest caz, servetelul nu se va mai pune pe farfuria de serviciu, ci direct pe masa. In fata farfuriilor, putin spre dreapta, isi gasesc locul si paharele.
La orice masa respectabila, sunt obligatorii trei tipuri de pahare: unul pentru tuica, unul pentru vin ( Atentie: paharul pentru vin rosu este mai mic decit cel pentru vin alb!) si pentru apa. Aceste pahare trebuie sa faca parte din acelasi serviciu.