Pentru ca suntem in sezon si pentru ca ne place foarte mult, am preparat azi o bunatate de ghiveci. Am folosit legume din gradina mamei mele de la tara, asa ca sunt bio. Si bineinteles ca pentru sotul meu a trebuit sa prepar si leguma principala si anume ceva carne. Asa ca am asortat ghiveciul cu chiftelute.
Ingrediente:
4 cepe
3 ardei grasi
1 dovlecel
1 vanata
1 kg de rosii
1 lingurita de zahar
1 legatura mare de patrunjel verde
1 capatana de usturoi mica
sare si piper dupa gust.
50 ml ulei
Pentru chiftele
500 g carne tocata amestec
1 ou
1 felie de paine
2 catei de usturoi
1 ceapa mica
sare si piper dupa gust
1 lingura patrunjel tocat marunt
ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Curatati ceapa si taiati-o solzisori, ardeiul il taiati fideluta.
Puneti uleiul la incins intr-o cratita apoi adaugati ceapa si ardeiul, caliti bine pana cand se inmoaie.
Intre timp spalati vanata si dovlecelul si taiati-le cubulete.
Decojiti rosiile astfel: Puneti intr-o oala apa la fiert cu un pic de sare apoi intepati rosiile in varf cu un cutit. Cand apa a dat in clocot bagati rosiile in apa si lasati-le sa stea 1 minut. Puneti apa rece intr-un castron mai adanc. Scoateti rosiile din oala cu o paleta si bagatile direct in apa rece apoi lasati-le sa stea cateva minute. Decojiti rosiile si taiati-le cuburi.
Dupa ce s-a calit bine ceapa adaugati dovlecelul si vanata impreuna cu rosiile decojite si taiate marunt.
Presarati sare si piper si adaugati 1 cana de apa.
Lasati sa fiarba ghiveciul 20 de minute la foc mediu amestecand cu o lingura de lemn din cand in cand sa nu se prinda de fund.
Dupa ce a fiert 20 de minute adaugati patrunjelul tocat marunt, usturoiul feliat si zaharul. Amestecati bine apoi lasati sa mai fiarba pana cand sunt gata legumele aproximativ 10 minute.
Cat timp fierbe ghiveciul preparti chiftelele astfel:
Puneti carnea intr-un bol impreuna cu oul, usturoiul pisat, ceapa tocata marunt, sare, piper, patrunjelul tocat, painea inmuiata si stoarsa. Amestecati bine toate ingredientele pana cand obtineti o pasta omogena.
Formati chiftelele apoi puneti o tigaie cu ulei pe foc mediu la incins. Cand s-a incins uleiul puneti chiftelele in tigaie si prejiti-le pe ambele parti. Scoateti chiftelele pe servetele de hartie.
Cand este gata si ghiveciul serviti-l alaturi de chiftele.