O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Sfaturi Practice

Gusturi si mieresme, condimente in bucatarie

condimente
[adsense float=’left’] Condimentele sunt folosite de mii de ani pentru a da aroma mancarurilor si dulciurilor, dar si pentru proprietatile lor curative. O mancare fara condimente nu poate fi numita mancare, condimentele dau savoare dulciuriloe si mancarurilo. Intr-o serie de cateva articole va voi descrie pe cat posibil gustul si modul in care puteti folosi condimentele.

Cimbrul – Este o planta arimata, si merge foarte bine cu branzeturi, preparate din peste, pui vita si cartofi. La noi se foloseste pentru aromarea sarmalelor. Francezzi au o vorba: Daca nu sti ce condiment se potriveste la un anume ingredinet foloseste cimbrul si nu vei gresi. Deoarece aroma lui nu rezista la fierbere sau prajire se adauga la sfarsit in mancaruri.

Nucsoara – Coaja de nucsoara este foarte aromata, rasinoasa, cu un gust putin iute si dulce. Pentru ca isi pierde repede aroma, nucsoara se razuieste sau se macina numai in momentul folosirii. Nucsoara se pastreaza in locuri ferite de lumina. Este folosita in prepararea sosului bechamel, dart si la preparate din carne, la supe sau prajituri.

Anasonul – Acest condiment are gust dulceag, aromat si usor picant. Semintele isi pierd rapid aroma, asa ca trebuie sa le macinati numai inaite de a le folosii. Anasonul este folosit pentru asezonarea dulciurilor de craciun si a painii. Se mai poate folosi si in amestecurile de carne pentru carnati, in sosuri, si merge foarte bine cu carnea de porc.

Cuisoarele – Cuisoarele merg de minune in sosurile picante si la muraturi sau la vin fiert dar si in produse dulci cum ar fi biscuiti, turta dulce, placinte, sau budinci, carora le da un gust dulceag picant. Merge foarte bine in asocierea cu merele, atat cu cele coapte cat si in prajitura.

Ienibahar – Acest condiment se gaseste bob intreg sau macinat. Are o aroma puternica, este o combinatie intre nucsoara si cuisoare sau ghimbir si scortisoara, iar gustul este intens si dulce. Se foloseste la prepararea carnatilor, a sosuriloe marinate, ori a tocanitelor si a muraturiloe.

Scortisoara – Se gaseste sub forma de pulbere sau betisoare, se foloseste mai ales in preparatele dulci, dar si la carne de miel, orez la tocanite sau ca ingredinet pentru fierberea vinului. Scortisoara se adauga cu putin timp inainte de servire, deoarece prin fierbere devine amara.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.