[adsense float=’left’]Cine nu le cunoaste numele sigur le cunoaste mirosul, il intalniti foaret des la tarabele cu mici si carnati, mirosul puternic de peste este de la hamsii.
Ingrediente:
Hamsii 500 g
Ulei 1 litru
Cartofi 5 bucati medii
Pentru sos de usturoi cu smantana
2 catei de usturoi
250 g smantana fermentata
50 ml ulei
sare si piper
Mod de preparare:
Cartofii pai ii facem prima data, nu cred ca este cineva care sa nu stie sa faca cartofi pai, dar daca este iata cum procedam: curatam de coaja cartofii ii spalam ii taie felii de circa 1 cm apoi bastonase de 1-2 cm. Punem ulei la incins stergem cartofii cu un prosop apoi ii bagam in tiagaie si ii prajim la foc moderat nu prea mare. Cantitatea de cartofi prajiti odata trebuie sa fie mica, cartofi trebuie sa fie acoperiti de ulei altfel ii fierbem in ulei nu ii prajim. Scoatem cartofii pe prosoape de hartie sa se scurga de ulei si presaram sare deasupra. Si cam asta e cu cartofii pai.
Hamsiile daca sunt marunte la spalam, le usam cu un prosop le saram si apoi le prajim in baie de ulei incins (folosim uleiul in care am prajit cartofii). Nu le punem pe toate odata, procedam ca si la cartofii pai doar cate o mana odata, altfel facem piure de hamsii :).
Cand s-au prajit si au devenit crocante le scoatem pe prosoape de hartie sa se scurga. Daca vrem sa fie mai crocante se pot tavali prin faina cu un pic de sare.
Sosul de smantana cu usturoi il preparam astfel: Curatam usturoiul si il dam prin razatoarea mica, atentie la degete, sau il zdrobim cu presa de usturoi, mie imi place prima varinta deoarece usturoiul iese mai fin. Punem usturoiul pisat intr-un castron presaram un pic de sare si frecam bine adaugand usor cate un pic de ulei ca si la maioneza. Dupa ce am incorporat uleiul adaugam smantana, amestecam bine si gustam sa vedem daca ne mai trebuie sare.
Hamsiile se servesc alaturi de cartofi si saosul de usturoi cu smatana.