[adsense float=’left’]Alimentatia, perceputa in general ca un obicei si poate fi numita si asa, este fara indoiala, obiceiul care influenteaza cel mai mult sanatatea oamenilor. Obiceiul de a manca se repeta constant pe parcursul veietii noastre.
Cercetarile in domeniu arata ca 70 % din boli au legatura directa cu alimentatia noastra. Unii specialisti ii acorda o mai mare importanta, de ex. dr Osler, sustine ca 90% dintre boli, cu exceptia infectiilor s a accidentelor, sunt strans legate de alimentatie.
Alimentatia, adica ceea ce mancam, felul cum mancam, cat mancam si cand mancam, constituie un proces voluntar si constient si este din acesta cauza educabil. Vointa sidecizia fiecarui indvid in parte sunt implicate.
In ultimii ani s-a produs o adevarata explozie a interesului cu privire la relatia dintre alimetatie si sanatate. Cercetarile, studiile, statisticile, arta continuu importanta unei alimentatii sanatoase. Din ce in ce mai multi oameni doresc sa stie in ce fel isi pot imbunatati alimentatia si cum sa foloseasa cele mai sanatoase produse alimentare. Acest lucru este bineinteles foarte imbucuratoar. Este adevarat insa ca motivele pentru care oamenii fac acest lucru difera de la un individ la altul.
Hrana pe care o onsumam este combustibilul cu care functioneaza aceasta masinarie atat de complexa numita corp. Cele dintai alimete cu care s-a hranit omul sunt cerelale, legume, fructe, seminte si legume abia apoi a urmat pestele, carnea si produsele lactate. De aceea cantitatea cea mai mare de alimete santaoase se afla la baza piramidei alimetatre pe caret toti nutritionisti o recomanda.
O alimetatie echilibrata din toate punctele de vedere are la baza 5 portii de cereale, 2 portii de fructe, 4 portii de legume si doar 1 de carne si produse lactate.
Pe langa ceea ce mancam trebuie sa stim foaret bine si cand mancam. Un program fix cu 2-3 mese principale pe zii este esential. De asemenea nu trebuie sa sarim peste nici una dintre aceste mese deoarece fiecare reprezinta o particica din intregul care este sanatatea noastre, astfel ca micul dejun trebuie sa constituie 40 % din acest intreg, masa de pranz 40% iar cina doar 20%.
Ultima masa trebue sa fie servita cu cel putin 3-4 ore inainte de culcare. In acet mod digestia este completa iar intestinele se pot odihni.
Un alt lucru foarte importanet este durata mesei, se stie ca in ziua de azi nu prea avem timp pentru un pranz linistit dar este esential sa ne oferim noua macar 20 de minute linistite pentru a manca si a savura mancare.
O mancare ingerata rapid cu imbucaturi mari si nemestecate cum trebuie duc in scurt timp la boli ale stomacului.
Aceste mici lucruri pe care in aceasta era a vitezei le neglijam au o influenta foarte nefasta asupra sanatatii noastre.