[adsense float=’left’]Nu toata lumea stie ca restaurantele in forma in care se prezinta in zilele noastre nu dateaza de foarte mult timp. Asta nu inseamna ca n-au existat locuri in care sa poti manca in afara casei, insa meniul, ca modalitate de a putea alege ceea ce sa mananci, exista doar de 200 de ani.
Primele “restaurante” erau tavernele medievale si birturile. Tavernele de obicei ofereau mancare obisnuita pe timpul zilei aceasta era servita la la ore si preturi fixe. Insa in secolul al XVI lea, englezii din toate clasele sociale au inceput sa serveasca masa in oras foarte des astfel ca si tavernele trebuiau sa aiba un program mai flexibil si o varietate mai mare de produse.
Primele cafenele au aparut in Anglia in anul 1650 unde la inceput se serveaudoar ceai, cafea si ciocolata si era ceva nou pentru intreaga Europa. Abia dupa ceva timp au inceput sa se serveasca si bere vin si ocazionala si mese calde. O alta atractia a cafenelelor erau ziarele si revistele pe care le puteai citi dis de dimineata.
Desi hanurile si tavernele dateaza din cele mai vechi timpuri, precis v-ati intrebat care sunt cele mai vechi restaurante din lume si care este diferenta intre ele si cele din ziua de azi.
In zona vestica in vreme ce hanurile si tavernele erau cunoscute inca din antichitate, restaurantele in adevaratul sens al cuvantului au aparut daoar in secolul XVIII, iar potrivit Cartii Recordurilor cel mai vechi restaurant care exista si in zilele noastre este Sabrino de Btin, din Madrid Spania care a fost deschis in anul 1725.
Termenul de restaurant este consemnat inca din secolul XVI, insemnand un tip de supa foarte gustoasa.
Primul restaurant Frances dateaza din anul 1765, unde un vanzator de supe pe nume Boulanger a deschis un magazin oferind ocazia celor care cinau sa-si aleaga felurile de mancare. Parizienii s-au indragostit foarte repede de modul de servire si de posibilitatea de a alege din mai multe preparate astfel ca in foarte scurta vreme au aparut multe alte astfel de magazine.
Primul restaurant de lux si-a deschis usile in Paris, La Grande Taverne de Londres in 1782 de Antoine Beauvilliers.
Mai tarziu Beauvilliers a scris o carte cu retete culinare ce a devenit un standard pentru arta culinara din Franta. Beauvilliers a stabilit cele 4 lucruri esentiale intr-un restaurant de clasa: o camera eleganta, chelneri inteligenti, pivnita cu vin si mancare superba.
Restaurantele au devenit faimoase in Franta dupa Revolutia Franceza. In acelasi timp, foarte multi provinciali au sosit in Paris, fara familii sau servitori care sa le gateasca. Astfel, cele doua clase sociale au fost unite – si restaurantele le-au oferit provincialilor ceea ce ei aveau nevoie. Tipurile de servire in restaurant difereau in functie de zona geografica astfel, servirea franceza, aceasta consta in expunerea tuturor praparatelor pe o masa iar clientii se serveau de acolo, la cea ruseasca unde sevitorii carau tavi enorme cu preparate de unde mesenii se serveau la chiar servirea americana de unde se trage si servirea din zilele noastre, ospatarii duceau la mese farfurii gata portionate.