O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Sfaturi Practice

Muraturi in saramura

Muraturi in saramuraMuraturile in saramura sunt cele mai sanatoase. Fermentaia lor este i fermentatie lactic, iar acidul lactic este un bun dezinfectant. Ele mai prezinta avantajul ca aduc vitamine in alimentatie, deoarece s-a constatat ca unele vitamine rezista la fermentatie. Se recomanda consumarea muraturilor in saramura pe timp de iarna atunci cand lipsesc cele crude.

Butoaiele de stejar sunt cele mai recomandabile, cu cat butoiul este mai vechi cu atat este mai bun. Dar in zilele noastre foarte putina lume mai foloseste butoiul cand sunt borcanele de sticla sau butoaiele de plastic, mult mai usor de folosit si de intretinut.

Cantitatea de sare este intre 50 si 60 g de sare la un litru de apa. cu care se umple borcanele sau butoiul dupa ce s-au asezat legumele in vas.
Saremura fiarte se poate turna peste muraturi rece sau fierbinte legumele trebuie insa oparite inainte

Asezarea legumelor in butoi sau in borcan se face astfel:
Se aseaza pe fund hrean, foi de vita, si de visin, pentru a mentine tari muraturile. Urmeaza randuri de legume depinde de care folositi sau amestec nu conteaza, castraveti, gogonele, ardei, pepenasi verzi, printre care se amesteca catei de usturoi multi diferite zarzavaturi morcovi, conopida, pastarnac apoi se pine iar deasupra hrean foi de vita si visin. Se toarna saramura fiarte rece sau calda dupa preferinta. Muraturile se desfac numai cand fermentatia este gata, daca se desfac inainte fermentatia se opreste si legumele nu sunt gustoase asu se strica.
La muraturile in borcan se adauga 1-2 linguri de otet la 10 l de apa.
Dupa ce au fost asezate in borcan muraturile se leaga la gura cu celofan si se pun la soare la fermentat. Daca in timpul fermentatiei zeama se tulbura se tine la soare pana se limpezeste. Muraturile se desfac doar dupa o luna, socotind din ziua in care s-au asezat borcanele in camara.

castaveti Murati in saramura
castraveti in saramura

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.