O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Dulciuri

Pasta de zahar pentru torturi si figurine

pasta-de-zahar-pentru-torturi-si-figurineFoarte multe gospodine mi-au scris ca ar vrea reteta de la pasta de zahar cu care se acopera torturile sau se confectioneaza diverse figurine. Aceasta retata o am de la maestra mea, ea o folosea de fiecare data cand trebuia sa imbracam torturile comandate.
Din aceste cantitat se obtine in jur de 1.8 kg de pasta de zahar, este mecesarul pentru un tort cu 2 etaje cu tot cu flori, frunze si alte decoruri.

Ingrediente:
10 g gelatina
120 ml apa calda
4 linguri miere de salcam sau glicerina
100 g ulei de cocos sau palmier
100 g amidon alimentar de porumb
1,4-1,5 kg zahar pudra

Mod de preparare:
Puneti apa calda intr-un castronel apoi adaugati gelatina si lasati sa se inmoaie 10 minute. Adaugati mierea de albine si amestecati pana cand se incorporeaza. Daca doriti sa dati o anumita aroma pastei de zahar acum este momentul sa puneti esenta de vanilie, migdale, rom, lamaie. De recomandat este sa folositi estent de la Dr. otker in fiole deoarece sunt mai concentrete si nu aducem un aport prea mare de lichid.
Dupa ce am amestecat aceste ingrediente punem bolul pe bain marine sa se topeasca bine gelatina si mierea. Atentie compozitia nu trebuie sa fiarba, daca ajunge la punctul de fierbere se distruge gelatina. Compozitia trebuie sa fie usor fierbinte.
Dupa ce s-a topit gelatina si mierea adaugam unleiul de cocos sau palmier, amestecam energic pana cand se topeste. Luam bolul de pe aburi si-l lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit punem compozitia in bolul unui mixer, adaugam amidonul apoi mizam la viteza mica pana cand se incorporeaza amidonul in gelatina, iar daca vrem sa adaugam colorant la pasta ca sa ontinem anumite nuante acum este momentul. Dupa ce am incorporat amidonul punem carligele pentru aluat si adaugam treptat zaharul pudra. Framantam pana cand obtinem un aluat omogen si destul de tare. Oprim mixerul si punem pasta de zahar pe o tabla de framntat tapetata cu zahar pudra. Incepem usor sa framantam cu mana pasta daca este lipicioasa adaugam inca putin zahar. Pasta de zahar trebuie sa aiba consistenta unei plasteline.
Dupa ce am obtinut consistenta dorita punem pasta de zahar intr-o punga sau intr-o folie alimentara ca sa nu se usuce.
Colorantul pe care il vom folosi trebuie sa fie gel sau pudra, merge si cel lichid dar atunci trebuie adaugat mai mult zahar pudra.
Inainte sa folositi pasta de zahar trebuie s-o framnatai bine ca sa-si recapete elasticitatea si sa poata fi modelata dupa cum dorim.
Pasta de zahar trebuie ferita de apa. Pasta in contact cu apa sau alte lichide incepe sa se topeasca.
cand vreti sa inbracti tortul in pasta de zahar cel mai bine este sa folositi crema de unt iar acesta sa fi fost intinsa pe torat si apoi tortul tinut in frigider macar 30 de minute inainte de al imbraca.
Din aceasta pasta de zahar putem modela diferite forme si figurine. Daca nu am colorat pasta cand am adaugat amidonul nu este nici o problema putem sa adaugam colorant si dupa ce este gata pasta si am impartit-o in functie de nevoie. Punem colorantul gel si incepem sa framantam pasta pana cand ontine o colorare uniforma.
desi multe lume crede ca este greu sa prepari aceasta pasta de zaharsa stiti ca nu este asa, prima data poate o sa vi se para un pic mai greu dar a doua oara va fi floare la ureche.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.