Inainte de a va prezenta reteta si modul ei de preparare, vreau sa va spun pe scurt povestea rahatului turcesc.
Scurta Istorie a Rahatului Turcesc
Pentru prima data aceasta reteta a aparut prin secolul al XV-lea si era facut din miere, melasa si faina. Dealungul timpului, melasa si mierea au fost inlocuite de zahar odata cu ieftinirea acestuia, iar faina inlocuita cu amidon.
Noi vom pregati reteta mai noua cea cu zahar si amidon.
In tara noastra a aparut in perioada Fanariotilor adus de negustori din Levant și Constantinopol, devenind apoi unul din produsele caracteristice pentru bâlciurile și târgurile muntene din secolele XVIII si XIX.
Rahatul La inceput a fost facut simplu fara alte arome, doar cea de miere si melasa usor caramelizata. In prezent cele mai populare arome sunt cele de lamaie, portocala, fistic, cacao si rodie. Rahatul este portionat in cuburi mici de 2-3 cm date prin zahar pudra.
Traditia servirii rahatului, spune ca se serveste dupa cafea alaturi de un pahar cu apa rece.
Pentru ca am trecut in revista cateva detalii istorice ale acestui preparat va prezint mai jos reteta veche de rahat turcesc de portocale.
Reteta Veche Rahat Turcesc de Portocale
Mai intai de toate alegeti o cana de ceai putin mai maricica pentru ca pe aceasta o vom folosi ca si masura in aceasta reteta.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de urmatoarele ingredinete:
Pasul 1
2 cani de zahar
1 cana de apa
1 felie mai groasa de lamaie
Pasul 2
1 cana de suc de protocala proaspat stors si strecurat
1 cana de apa
1 cana de amidon
1 cana zahar
1 lingurita de otet de mere cu miere
Pasul 3
4 linguri de zahar pudra
1 lingura de amidon
Mod de preparare
Mai intai de toate puneti in apa felia de lamaie si zaharul de la pasul 1 la fiert. Amestecati putin ca sa se dizolve zaharul.
Daca aveti un termometru de bucatarie, acesta va poate ajuta mult, puteti sa il fixati pe marginea vasului, siropul de zahar trebuie sa ajunga la temperatura de 120 grade. Daca nu aveti un termometru vom folosi un castron cu apa rece.
Dupa ce a inceput sa fiarba siropul il lasam cam 10 minute sa clocoteasca. Dupa 7-8 minute luam putin din sirop cu lingurita si picuram usor in castronul cu apa. Daca siropul ramane la fund si formeaza o biluta moale atunci este gata.
O alta metoda de verificare este sa punem intre degetul aratator si cel mare un pic de sirop (atentie arde), atingem cele doua degete si daca se formeaza un fir elastic fara a se rupe atunci siropul de zahar este gata.
Oprim focul si trecem la pasul numarul 2.
Punem cana de amidon intr-o cratita antiaderenta sau cu fundul gros si mai incapatoare. Peste amidon turnam sucul de portocale proaspat stors si strecurat, otetul si cana de apa amestecand cu un tel ca sa nu se faca gogoloase.
De acum vine partea mai grea deoarece va trebui sa amestecam continuu pana terminam Rahatul.
Punem oala pe foc mediu si amestecam continuu sa nu se prinda de fund. Cand s-a ingrosat amidonul incepem sa turnam in fir siropul de zahar peste amidon amestecand continuu pana cand incorporam tot siropul in compozitia de amidon.
Dupa ce am incorporat siropul in compozitia de amidon continuam fierberea timp de 30 de minute. In aceste 30 de minute compozitia se va ingrosa si mai tare si isi va schimba culoare intr-un galben inchis. Cam dupa 20 de minute veti vedea ca, compozitia se va dezlipi destul de usor de pe marginile cratitei.
Cand au trecut cele 30 de minute, turnati rahatul intr-un vas uns in prelabil cu ulei din abundenta. Nivelati cu ajutorul unei spatule sau cu mana umezita. Lasati rahatul sa se raceasca complet.
Dupa ce s-a racit, rasturnati-l pe o suprafata unsa cu ulei si taiati-l in cubulete. Fiecare cubulet il tavalim prin zaharul pudra amestecat cu amidon de la pasul 3.
Asezati rahatul in cutii inchise ermetic tapetate in interior cu hartie de copt.
Se pastreaza foarte bine pana la 1 luna.
Tot in acest fel se poate prepara rahatul si cu alte arome doar trebuie sa inlocuiti sucul de portocala cu alt suc de fructe, rodie, capsuni, fructe de padure, soc etc.
Va doresc spor la treaba si pofta buna!