O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Diete

Regimul alimentar al diabeticului

regimul alimentar al diabeticului
[adsense float=’left’]Problema orcarui diabetic este mentinerea constanta a glicemiei. Pentru aceasta cantitatea si calitatea alimentelor joaca un rol important. Tocmai de accea, cantarirea alimentelor, calcularea numarului de calorii, repartizarea lor pe mese si principii alimentare( glucide, lipide, proteine) trebuie sa fie indeletniciri zilnicie pentru bolnavii de diabet zaharat. De obicei medicul curant ofera diabeticului un intreg registru de formule alimentare.
Conditia primordiala a intregirii unor meniuri corecte si echilibrate a diabeticului o constituie stabilirea necesarului caloric in functie de gradul de solocitare fizica a organismului. Se stie ca potrivit celor trei grade de solicitare fizica se stabileste meniul de calorii astfel:
1. pentru activitati usoare 30-35 kcal/kg/corp
2. pentru activitati medii 36-40 kcal/kg/corp
3. pentru activitati fizice mari 41-45 kcal/kg/corp.
Pentru a explica in ce consta cele mai sus mentionate completam cu urmatoarele:
1. solicitarile usoare pot fi echivalate cu mersul pe jos 2 ore, profesii ca si functionar, profesor, avocat, medic etc
2. activitatile cu efort mediu sunt 6 ore mers pe joc, muncitor in industria usoara, munci agricole, mecanizare etc.
3. ca munci fizice grele sunt considerate muncile agricole nemecanizate sau cele prestate de muncitorii forestieri, de mineri, turnatori sau sportivi.
Referirile concrete la aportul caloric nu se poate face intr-un singur articol asa ca va amintim doar cateva:
1. Legumele, fructele, cerealele au un rol important in alimentatia diabeticului, continutul lor in fibre alimentare asigurnd controlul metabolic al organismului, se recomanda asadar, ca la fiecare 1000 calorii ingerate sa se asigure 25 g fibre alimentare.
2. Apa se poate consuma fara restrictii, dar nu in timpul meselor.
3. Alcoolul este daunator diabeticilor prin faptul ca :
poate interactiona cu diferite medicamenta antidiabetice
poate masca simptomele initiale ale hipoglicemiei, cauzand circumstante agravante si complicatii.
4. Zaharul si derivatele sale nu vor intra in procesul de preparare a mancarurilor pentru diabetici. Ele vor fi inlocuite cu zaharina, adaugata numai la finalul pregatirii preparatelor.
5. Carnea, laptele, ouale, branzeturile pot fi preparate prin fierbere, frigere sau coacere, dar fara a fi prejite in grasime.
6. Sosurile se prepara fara faina, pentru ingrosarea lor folosindu-se legume pisate. Daca totusi se va utiliza faina, ea se va lua in calculul glucidic, tinand cont ca acestea contin circa 80% din glucide.
7. Sunt recomandate painea prajita, fructele si legumele proaspete sau coapte. Toate, insa, vor fi cantarite inainte de prajire, respectiv coacere si vor fi integrate in calculul aportul zilnic de calorii.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.