O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Mancaruri cu legume

Supa de fasole boabe de post

Azi va propun o calatorie gastronomica la bunici, cu ajutorul unei supe de fasole boabe, o bunatate pe care majoritatea am gustat-o direct din oala bunicii cu o bucata de mamaliga si ceapa rosie.

Poate dupa ce veti citi modul de preparare o sa ziceti probabil ca e greu de preparat, dar nu trebuie sa va lasati inselati de cei cativa pasi pe care trebuie sa ii urmati deoarece odata ce treceti la treaba, nu o sa va para rau.

Ingrediente pentru Supa de fasole boabe

Pentru aceasta supa de fasole boabe de post avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

500 g fasole boabe uscata sau din conserva prefiarta,
1 morcov maricel,
1 patrunjel radacina,
1 bucata de telina mica,
2 cepe,
1 lingurita chimen seminte,
1/2 ardei gras sau o lingura de pasta de ardei,
2 linguri boia de ardei dulce,
2 frunze de dafin,
un varf de cutit de piper,
50 ml ulei,
2 linguri de faina,
sare dupa gust.

Suplimentar:
ceapa rosie,
smantana pentru cine doreste,
ardei iute,

Mod de preparare pentru Supa de fasole boabe

Fasolea uscata o punem la inmuiat pentru cateva ore sau peste noapte.

Preferabil ar fi ca sa schimbati apa cel putin odata deoarece astfel, fasolea inmuiata va f fiarta mai repede plus ca vor fi eliminate din oligozaharide, acestea din urma sunt responsabile pentru gaze si balonare.

Cand fasolea isi dubleaza volumul inseamna ca este bine hidratata asa ca o spalam, o strecuram, iar apoi o punem in apa rece la fiert.

Separat intr-o oala, punem apa la fiert pentru a avea apa fierbinte disponibila pentru schimb.

Cand fasolea a inceput sa dea in clocot, lasam 10 minute sa fiarba apoi o scurgem de apa.
O punem iar in oala si turnam apa fierbinte din oala cu apa pusa separat la fiert.
Aceasta procedura o mai repetam de 2 ori, iar apoi fierbem fasolea in mai multe ape pentru a elimina cat mai multe oligozaharide.

Dupa ce am schimbat apa de trei ori, lasam fasolea sa fiarba de treisferturi.
Cat timp fierbe fasolea curatam legumele si le taiem felii sau le dam pe razatoare, in fuctie de preferinta dumneavoastra (eu le tai felii).

Cand fasolea este aporape fiarta, adaugam legumele taiate sau date pe razatoare: boiaua de ardei, foile de dafin, chimenul, sarea si piperul.
Lasam sa fiarba 30 de minute la foc mediu.
In ardeal dam culoarea rosie a supelor cu boia dulce de ardei nu cu rosii ca si in alte zone ale tarii.

Daca folositi fasole prefiarta din conserva, procedati in felul urmator: puneti apa intr-o oala si adaugati legumele taiate sau date pe razatoare, puneti sarea, boiaua, piperul, chimenu si frunzele de dafin apoi lasati sa fiarba de jumatate.
Intre timp, scurgeti fasolea din conserve si limpeziti-o bine cu apa rece.

Cand legumele s-au fiert, adaugati fasolea boabe si lasati sa fiarba 2-3 minute apoi treceti la urmatorul pas.

Cand s-au fiet toate legumele, punem intr-o tigaie uleiul la incins apoi adaugam faina, facem un rantas adica prajim usor faina pana isi schimba culoarea, turnam rantasul in oala cu supa amestecand energic pentru a nu se forma cocolaoase.

Lasam supa sa fiarba 10 minute apoi o potrivim la gust cu sare si piper.

Oprim focul si supica noastra de fasole boabe de post este gata.

Servim supica alaturi de ceapa (rosie de preferat, este mai gustoasa) proaspat taiata solzisori si frecata cu un pic de sare si otet sau pentru cei care doresc, serviti supa cu smantana.

Se serveste calda alaturi de mamaliga si ceapa.

Va doresc pofta buna!
Mai multe retete aici

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.