Cred ca acest preparat este cunoscut aproape tuturor, dar in functie de regiune se numeste altfel. La mine in Ardeal se numesc tasti cu lecvar, majoritatea lumii il cunoaste sub denumirea de coltunasi. Aceasta reteta este originala de la bunica mea iar ea o are de la mama ei si tot asa. Aluatul folosit este aluatul de patura sau mai bine zis de taietei pentru supa.
[adsense float=’left’]Iata de ce avem nevoie:
1 ou
un varf de cutit de sare
faina alba cat cuprinde
Umplutura:
Lecvar sau gem de prune
Pentru garnsit:
100 ml ulei
pesmet 150 g
zahar 100 g
2 linguri de scortisoara.
Mod de preparare:
Spargem oul intr-un bol adaugam sarea si il batem bine apoi adaugam faina treptat pana cand obtinem un aluat tare dar usor de intins.
Acoperim aluatul cu folie alimentara si il lasam sa stea 30 de minute intre timp pregatim pesmetul astfel:
punem uleiul intr-o cratita il lasam sa se incinga apoi adaugam pesmetul pe care il prajim usor. Lasam sa se raceasca pesmetul apoi adaugam zaharul si scortisoara.
Dupa ce a stat aluatul timp de 30 minute il impartim in doua parti egale. Din fiecare parte intindem cate o foaie suptire sa se vada prin ea. Pe una dintre foi cu o rola de patiserie sau un cutit marcati usor aluatul in patrate cu latura de 5 cm. Nu trebuie sa taiati aluatul, doar sa marcati patratele. Punem gemul in mijlocul patratelor marcate. Dupa ce am pus gemul, luam o canita de apa si cu o pensula sau cu degetele ungem usor cu apa marginile iecarui patret.
Dupa ce am pus lecvarul si am uns cu apa luam cealalta foaie si o punem usor peste prima foaie. Usor cu degetele apasam de jur imprejurul gemului ca sa sigilam aluatul. Cu un cutit sau cu rola de patiserie taiem patrete. fiecare patret trebuie sa aiba in mijloc gem, apasam usor pe margini ca sa fim siguri ca este sigilat bine.
Punem apa la fiert cu sare ca si pentru paste, iar cand fierbe punem tascutele obtinute la fiert.
Le lasam sa fiarba 5 minute daca aluatul este foarte suptire, sau mai mult daca este mai gros. Cel mai bine este sa scoateti o tascuta si sa vedeti pe marginei daca este fierta.
Dupa ce au fiert le scotem cu o paleta, le stoarcem bine apoi le punem peste pesmet. Amestecam prin rasturnare usor pana cand toate tascutele sunt acoperite cu pesmet. se servesc calde dar si reci sun extrem de bune.