O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Sfaturi Practice

Trucuri pentru o marmeleda perfecta

trucuri-pentru-marmelada-perfecta
[adsense float=’left’] Am sa va prezint in acest articol cateva trucuri pentru o marmelada perfecta. In primul rand trebuie sa stiti ca marmelada se poate face aproape din orice fel de fruct, mere, pere, gutui, prune, caise, piersici portocale dar si din legume dulci cum sunt: dovlecel, sfecla rosie, rosii si gogosari. Se poate prepara din fiecare fruct in parte sau in amestec, atat fruct cu fruct cat si fruct cu legume. Iata cateva trucuri:

1. Marmelada se prepara in cantitati mici si se fierbe la foc iute. De aceea trebuie amestecat continuu pentru ca fructele sa se zdrobeasca complet si totodata sa nu se prinda de fundul oalei.

2. Fructele trebuie sa fie bine coapte. Unele fructe se curata de coaja, altele se oparesc si se cojesc. Oricum se prepara marmelada, din coaja fructelor se pot obtine jeleuri delicioase.

3. Cantitatea de apa difera in functie de cat de zemoase sunt fructele. Pentru unele fructe trebuie apa cat sa le acopere bine iar pentru altele doar 2-3 linguri.

4. Pentru a-si pastra culoarea, se fierb mai intai fructele sau legumele pana cand scad si mai apoi adaugam zaharul si continuam fierberea.

5. Cantitatea de zahar variaza in functie de fruct, precum si dupa gustul fiecaruia.

6. Marmelada trebuie pusa in borcane incalzite nu reci, si nu se acopera pana cand nu s-a racit. Daca incalcati doar una din aceste reguli marmelada va fermenta.

7. Marmelada se incearca daca este bine legata, punand pe o farfurie o lingurura din compozitie. Se lasa sa se raceasca si daca este bine inchegata dupa ce s-a racit si nu lasa zeama pe margine, inseamna ca este suficienta de lagata.

8. Ca sa fiarba mai repede fructele se pot macina sau se pot face pasa.

9. Ca sa-si mentina culoarea se poate adauga zeama de la o lamaie.

10. Ca sa prinda pojghita mai repede, borcanele cu marmelada se pot baga in cuptorul fierbine.

Pentru fiercare fel de fruct difera cantitatea de zahar necesara, iata cateva exemple:
– pentru 1 kg piure de mere sunt necesare cel putin 250 g zahar si pana la 400 g
– pentru 1 kg piure de prune sunt necesare cel putin 250 g zahar si pana la 300 g
– pentru 1 kg piure de caise sunt necesare cel putin 500 g zahar si pana la 800 g
– pentru 1 kg piure de gutui sunt necesare cel putin 500 g zahar si pana la 600 g
– pentru 1 kg piure de pere sunt necesare cel putin 250 g zahar si pana la 400 g

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.