O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Aperitive

Varzar – Cozonac cu spanac, urzici, ceapa, marar si branza

Pentru cei care au vizitat zona Oas- Maramures mai mult ca sigur au gustat din acesta minunatie de cozonac sarat cu spanac, urzici, ceapa, marar si branza – varzar.

Traditional varzarul se pregateste pe tot parcursul anului dar cel mai fregvent primavara cand apar pentru prima data spanacul, urzicile, laba gastei, ceapa verde si mararul. Acest cozonac este foaret apreciat atat pentru gust cat si pentru continutul mare de minerale si vitamine atat de necesare dupa perioada de iarna.

Bunica ne facea in fiecare primavara acest cozonac, ne trezeam dimineata devreme si mergeam pe imas (pe camp) sa culegem urzici, laba gastei, loboda daca gaseam si macrici din care ne facea o ciorba dementiala. Ne spunea ca aceste plante au foarte mult fier de care avem foarte mare nevoie dupa lunile de iarna, in ziua de azi gasim spanac si loboda proaspete pe tot parcursul anului iar urzici putem sa punem in congelator pentru iarna.

Eu pentru ca nu am avut decat spanac proaspat si urzici din congelator cu acestea l-am facut, de aceea asa voi scrie si reteta. Voi puteti sa adaugati si celelalte plante la primavara.

Varzar – Cozonac cu spanac, urzici, ceapa, marar si branza

Ingrediente pentru aluat:

Faina 500 g
350 ml apa
1 lingurita sare
3 linguri de ulei
25 g drojdie proaspata sau un pliculet de drojdie uscata
1/2 lingurita zahar

Ingrediente pentru umplutura:

500 g spanac proaspat
300 g urzici
4 legaturi de ceapa verde
2 legaturi mari de marar
300 g branza telemea
50 ml ulei
sare si piper dupa gust
4 lingurite de gris
1 ou

Mod de preparare al Cozonacului cu spanac, urzici, ceapa, marar si branza:

Inainte de toate facem aluatul astfel:

Punem faina si sarea intr-un bol amestecam putin. Incalzim putin apa apoi adaugam zaharul. In jumatate din cantitatea de apa facem maiaua astfel: adaugam drojdia amestecam bine cu o lingurita pana cand se dizolva. Punem 2-3 linguri de faina, amestecam bine si lasam sa se activeze drojdia pentru 15 minute.

Dupa ce maiaua a crescut o adaugam peste faina din bol si incepem sa framnatam bine, adaugam restul de apa si uleiul, aluatul va fi potrivit de tare spre moale. Framantam timp 10 minute dupa care acoperim bolul cu o folie alimentara si lasam la dospit pana cand isi dubleaza volumul.

In timp ce aluatul dospeste facem

umplutura

Curatam si spalam ceapa verde apoi o tocam potrivit. Punem o cratita mai marisoara pe foc, adaugam uleiul apoi cand acesta s-a incins punem ceapa sa se caleasca.

Spalam spanacul bine si il tocam mare. Cand s-a calit putin ceapa adaugam spanacul si urzicile, adaugam putina sare apoi lasam sa se caleasca bine pana cand excesul de apa din frumze s-a evaporat. Focul trebuie sa fie mare.

Cand vedem ca nu mai este aproape deloc apa in cratita o dam deoparte de pe foc si adaugam mararul verde tocat marunt, amestecam putin si lasam sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit bine compozitia adaugam branza telemea razuita, amestecam bine. Gustam compozitia si o potrivim la gust cu sare si piper.

Ungem masa sau o planseta cu ulei, punem aluatul pe masa si il impartim in 2 parti egale.

Luam o parte din aluat si o intindem usor sa aiba aproximativ 0,5 cm grosime. Presaram 1 lingurita de gris peste aluat ( grisul are rolul de a absorbi excesul de lichid din compozitie si astfel sa nu se inmoaie aluatul si sa ramana clicos ) apoi punem jumatate din compozitia de spanac si urzici pe care o intrindem uniform peste aluat, mai presaram 1 lingurita de gris peste compozitie apoi rulam usor aluatul din spre noi spre exterior avand grija sa inchidem marginile. Procedam la fel si cu cealalta prate de aluat.

Punem cozonacii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam sa creasca 30 de minute acoperiti cu o folie alimentara.
Intre timp preincalzim cuptorul la 170 grade si batem oul bine cu o furculita.
Cand cozonacii au crescut ii ungem cu oul batut bine cu ajutorul unei pensule de silicon si il bagam in cuptor. Coacem cozonacii pentru 45 minute sau pana cand sunt rumeniti bine.

Servirea Varzarului:

Varzarul se serveste simplu ca atare cald sau rece sau alaturi de lapte batut, kefir sau iaurt.

Pofta Buna!

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.