Vitamina E este foarte importanta si necesara in prevenirea avorturilor spontane si pentru dezvoltarea copilului in perioada prenatala, inlesneste depozitarea glicogenului in ficat si in muschi, inclusiv in muschiul cardiac. .
Este un important factor in medicina umana ca si in cea veterinara unde se administreaza sub forma de preparate.
Vitamina E este frecventa in carne, ficat, oua, icre, cereale incoltite adica germeni, foi de varza, fasole, varza, mazare verde, tarate de grau.
In componenta vitaminei E sunt 8 tocoferoii, cel mai eficace fiind alfatocoferolul.
Tocoferolul are urmatoarele proprietati:
– intervine in metabolismul grasimilor, al calciului si al fosforului, ca si in sintezarea proteinelor;
– limiteaza producerea de colesterol;
– controleaza eliminarea apei din organism;
– previne imbatranirea celulelor;
– intareste si protejeaza inima si arterele impotriva instalarii aterosclerozei;
– fortifica musculatura si tesutul conjunctiv, capacitatile mintale;
– actioneaza pozitiv asupra circulatiei sanguine periferice si a regenerarii pielii;
– are efect diuretic si hipotensiv;
– scade riscul instalarii ischemiilor cardiace;
– atenueaza ritmul procesului de imbatranire;
– este eficient in diabetul zaharat, arsuri si rani greu vindecabile, atrofie testiculara, ovariana si uterina, impotenta, sterilitate feminina si masculina;
– amelioreaza ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate;
– intervine in caz de menstruatii dureroase, tulburari de menopauza, tulburari de crestere la copii, in miocardite, angina pectorala si insuficienta cardiaca, ateroscleroza (cu exceptia hipotensivilor), putand atenua chiar si simptomele afectiunilor deja instalate ;
– are rol benefic in tratarea eczemelor, acneei, psoriazisului, miopiei evolutive, a opacifierii cristalinului si cataractei, ca si in boala Parkinson;
Vitamina E se dizolva in grasini si alcol este rezistenta la caldura dar este distrusa de razele solare si ultraviolete.