La noi este este o regula sa nu lipseasca de pe masa de craciun costitele, friptura, sarmalele, carnaciorei, fara aceste preparate nu cred ca se numeste Craciun, de aceea stiin acestea m-am gandit sa dau o alta fata celebrelor costite la cuptor, adaugand cateva ingrediente care merg de minune cu carnea de porc.
Nu este greu de preparat tot ce conteaza este sa urmati aproximativ pasi si veti avea o surpriza de proportii.
Iata de ce avem nevoie:[adsense float=’left’]costite 2 kg
2 cesti afine sfarmate, proaspete sau congelete
1/2 cani de zahar alb
Unt 1/2 cana
2 cepe tocate,
2 cesti de telina tocate
2 lingurite de sare
1/4 linguriță piper negru
8 cesti cuburi paine alba
2 mere – decojite si tocat
Suc de mere 1/2 ceasca
1 ou
1 linguriță de condimente pentru friptura.
Mod de preparare:
Primul pas este sa incalziti cuptorul la 190 grade. Coastele trebuie tinute la temperatura camerei minim 2 ore dupa care le asezonam cu sare i piper si le punem intr-o tava cu gratar la copt pentru 2 ore in forma de cerc pe care il fixam cu betele de le frigarui. Dupa acest timp coastele vor fi coapte doar partial.
In timp ce coastele sunt la cuptor punem untul intr-o tigaie si adaugam ceapa si telina tocate marunt calim pana cand se inmoaie la foc mediu aproximativ 10 minute. Intr-un alt bol amestecam bine afinele cu zaharul, se da bolul deoparte. Cand s-au inmuiat telina si ceapa adaugam mai mult de jumatate din cantitatea de afine, 2 lingurite de sare, 1/4 lingurite de piper negru, cuburile de paine, merele curatate de coaje si cotor apoi taiate cuburi, sucul de mere, ouale si condimentele pentru friptura.
Dupa cele 2 ore scoateti coastele din cuptor si umpleti mijlocul cercului cu umplutura facuta. Afinele ramase se pun in blender cu 100 ml apa se mixeaza bine apoi cu acest suc se inge coastele le exterior. Bagati coastele inapoi in cuptor pentru inca o ora si jumatate. verificati din 20 in 20 de minute, daca vi se pare ca umplutura s-a copt prea tare puneti o folie de aluminiu deasupra. Mai ungeti inca de 2 ori friptura cu sos de afine. Cand este gata se lasa sa se odihneasca pentru 15 minute apoi se serveste pe platou alaturi de salata asortata sau muraturi.