O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Prajituri si dulciuri

Prajitura cu Vanilie si Spuma din Fructe de Padure

Prajitura cu vanilie si spuma din fructe de padure, este un desert foarte gustos si rapid de preparat dedicat in special mamei mele.

Mama e o mare iubitoare de fructe de padure si cum suntem in postul pastelui, iar ea posteste, m-am gandit sa-i fac o surpriza dulce cu ocazia zilei de 1 Martie.

De obicei aceasta prajitura o prepar foarte des acasa, dar cu un blat clasic din pandispan de vanilie.

Puteti inlocui fructele de padure cu alte fructe cum ar fi: caisele, piersicile, ananasul, zmeura sau orice alt fruct va place, singura conditie fiind sa trageti fructele la tigaie pentru a nu permite cremei sa fermenteze repede si pentru a elimina excesul de apa din fructe.

Prajitura cu vanilie si spuma din fructe de padure de post

Ingrediente necesare:

Pentru blat:

  • tava de 40/30 cm
  • 600 ml apa
  • 300 ml ulei
  • 2 plicuri praf de copt
  • 700 g faina
  • 1 esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
  • 400 g zahar

Pentru crema:

  • 500 ml frisca vegetala
  • 250 g fructe de padure congelate
  • 150 g zahar
  • 1 plic de gelatina
  • 50 ml apa rece
  • 50 g zahar optional

Pentru decor puteti folosi bombonele colorate.

Mod de preparare pentru blat si crema

Blatul il pregatim astfel: preincalzim cuptorul la 180 de grade, punem toate ingredientele in bolul unui mixer si mixam 5 minute pana and obtinem o compozitie omogena.

Tapetam o tava cu hartie de copt apoi turnam compozitia in tava si nivelam cu o spatula, trantim tava de 2-3 ori de masa ca sa se aseze continutul si sa iasa excesul de aer. Bagam tava in cuptor pe nivelul din mijloc la copt timp de 35 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Cat timp blatul se coace, ne ocupam de fructele de padure pe care le tragem la tigaie impreuna cu zaharul astfel:

Punem tigaia pe foc potrivit adaugam fructele si cele 150 g de zahar, amestecam putin si din momentul in care incepe sa fiarba, lasam 3 minute apoi oprim focul si lasam fructele sa se raceasca.

Dupa ce blatul s-a copt, il scoatem din cuptor si il lasam la fel sa se raceasca in tava.

Cand blatul si fructele s-au racit, incepem sa pregatim crema.

Punem gelatina in cele 50 ml de apa rece si o lasam la hidratat.

Dupa ce s-a hidratat, o punem in cuptorul cu microunde pentru 20 de secunde (amestecam bine cu o lingurita pana cand se topeste bine gelatina).

Punem frisca in bolul mixerului si mixam pana cand devine tare si pufoasa, adaugam fructele trase la tigaie si mixam tot timpul la viteza medie.

Gustati crema si daca vi se pare ca nu este destul de dulce pentru gustul dumneavoastra, adaugati cele 50 de grame de zahar pudra (eu nu l-am adaugat pentru ca nu a fost cazul).

Cand s-au amestecat bine fructele cu frisca, adaugam gelatina si mixam inca 30-40 de secunde pana cand gelatina s-a incorporat in crema.

Scoatem blatul din tava, dam deoparte hartia de copt, si apoi il asezam pe un platou sau pe dosul tavii in care l-am copt.

Punem crema peste blat si nivelam frumos, avem grija sa distribuim crema uniform pe toata suprafata blatului, dupa care presaram cateva bombonele colorate.

Pentru decor putem sa folosim si nuca de cocos rasa, fructe proaspete sau orice avem la indemana.

Va doresc spor la munca si Pofta buna!

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.