Zacusca cu sau de vinete este un produs preparat din legume coapte si este foarte des intalnita in zona Balcanica si nelipsita din camara fiecaruia dintre noi.
Reteta mea de zacusca este una adaptata nevoilor familie mele. Este diferita deoarece contine doua ingredinete care usureaza digestia si aduc cateva aporturi benefice sanatatii noastre.
Eu folosesc foarte putin ulei si toate legumele le coc inainte de preparare. Folosesc ceapa rosie in loc de cea galbena deoarece este mai moale, mai dulce, contine de două ori mai multi antioxidanti si este recomandata pentru a fi consumata celor care au probleme cu stomacul sau intestinul gros.
In plus, cercetari recente arata ca, compusii de sulf, in care ceapa rosie este foarte bogata, au o mare capacitate de a fluidifica sangele, prevenind astfel formarea trombilor, reduc nivelul colesterolului rau si al trigliceridelor.
Poate o sa vi se para ciudat ca am adaugat o lingurita de bicarbonat dar este ingredientul care va face zacusca mai putin acida.
Toata lumea stie ca rosiile sunt acide iar bicarbonatul este baza, de obicei noi romanii adaugam zahar pentru a diminua aciditatea din rosii dar adaugand zahar marim nivelul de glucide (zaharuri) din rosii ceea ce nu este recomandat mai ales copiilor si persoanelor care sufera de diabet.
Adaugand bicarbonat de sodiu doar anulam aciditatea din rosii nu ridicam nivelul de zaharuri din acestea deci este mai sanatos. Am invatat acest truc de la un mare bucatar italian care a spus ca in orice preparat care contine suc de rosii, pasta de rosii se adauga putin bicarbonat astfel acel preparat va fi foarte usor digerabil iar acidul din rosii diminuat considerabil.
Mai jos va voi prezenta mai amanuntit fiecare pas in parte.
Reteta Zacusca De Vinete
Iata de ce avem nevoie pentru 1 portie de zacusca:
Ingrediente:
2.5 kg ceapa rosie
3 kg ardei kapia
6 kg vinete
1 l bulion
500 ml ulei
2 foi dafin
1 lingurita bicarbonat de sodiu
sare si piper dupa gust.
Mod de preparare
Mai intai de toate coacem vinetele si ardeii kapia pe plita sau in cuptorul incins, apoi le curatam de pielite si le lasam bine la scurs.
Pregatim borcanele si capacele noi astfel: le spalam bine cu detergent, le limpezim si le sterilizam in cuptor timp de 25 minute la 200 grade.
Curatam ceapa si o dam prin masina de tocat carne sau o tocam cu robotul de bucatarie. Punem o oala sau ceaun mare pe foc, eu am facut zacusca in ceaun afara in curte. Punem ceapa in ceaun adaugam putina sare si o lasam sa scada la foc moderat amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fund.
Intre timp dam ardeii curatati de pielite, seminte si scursi prin masina de tocat carne sau tocati cu robotul de bucatarie. Cand ceapa s-a calit bine si a scazut bine iar ea devine translucida adaugam ardeii punem putina sare, frunzele de dafin si uleiul, continuam fierberea inca 25 – 30 minute la foc moderat amestecand din cand in cand.
Dupa ce au trecut si cele 30 de minute adaugam bulionul lasam sa fiarba 15 minute apoi adaugam vinetele tocate si ele marunt. Fierbem zacusca timp de 15 minute amestecand continuu pentru a nu se prinde de fund. Potrivim zacusca la gust cu sare si piper, adaugam 1 lingurita de bicarbonat de sodiu apoi o lasam sa mai fiarba inca 30 minute.
Zacusca este gata in momentul in care uleiul iese la suparafata si compozitia este omogena si s-a ingrosat.
Zacusca cand este gata o punem fierbinte in borcane. cum a umplut un borcan ii punem capacul apoi il intoarcem cu fundul in sus. repetam pana umplem toate borcanele.
Dupa ce am umplut toate borcanele le lasam asa 15 minute intoarse cu fundul in sus.
Intre timp pornim cuptorul la 200 grade. Punem intr-o tava un prosop de bucatarie si punem apa calda usor fierbinte in tava apoi intoarcem borcanele cu gura in sus si le punem in tava cu apa (atentie frige).
Bagam tava in cuptor pt 45 minute. dupa cele 45 de minute in cuptor scoatem borcanele si le punem in culcus de paturi pentru a se racii incet. Eu le tin cam 2 zile in culcusul de paturi bine acoperite apoi le pun pe raftul din camara.
Astfel preparata zacusca nu da arsuri si este foarte delicioasa. Eu o prepar asa de mult timp deoarece zacusca clasica facuta cu ceapa galbena si gogosarii sau ardeii cruzi doar macinati imi provocau arsuri si dureri de stomac.
Daca incercati reteta mea astept parerile dumnevoasta in comentarii.