Am tot cutat o metoda de a face faimoasele gogosi mai santoase, adica sa nu fie prajite in ulei. Am facut aluatul pentru gogosi cu mici modificari pe care am sa vi le prezint in metoda de prepaare apoi le-am bagat in cuptor. Dupa cum se vede si in imagine au iesit o splendoare, super gustoase si fara calorii multe.
Ingrediente:
2 cani de faina + 1 cana pt framantat
1/2 cana de zahar
1/2 lingurita sare
1 plic de drojdie uscata
treisferturi cana lapte
3 linguri de ulei
2 galbenusuri
1 lingurita esenta de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
2 linguri de unt
4 linguri de zahar pudra
pentru umplut dulceata sau finetti.
Mod de preparare:
Puneti faina, sarea si zaharul intr-un bol apoi amestecati bine. Dizolvati drojdia in laptele caldut.
Puneti uleiul peste ingredientele uscate si amestecati bine apoi adaugati drojdia dizolvata in lapte impreuna esenta de vanilie, galbenusurile si coaja rasa de lamaie.
Amestecati bine cu un tel pana cand se omogenizeaza compozitia, aceasta va fi destul de moale. Bateti aluatul aproximativ 2 minute, daca aveti un mixer care si framanta il puteti folosi.
Dupa aceste 2 minute adaugati inca un pic de faina deasupra peste aluat. Tapetati o suprafata cu faina si rasturnati aluatul peste aceasta. Puneti iar faina deasupra peste aluati si framantati pana cand obtineti un aluat moale dar nelipicios.
Dupa ce ati terminat de framantat puneti aluatul in bol, acoperiti-l cu folie alimentala si lasati-l cel putin 30 de minute la dospit.
Dupa ce a dospit intindeti aluatul pe o suprafata tapetata cu faina, intr-o foaie de aproximativ 1.5 cm.
Tapetati o tava cu hartie de copt. Taiati gogosile cu un pahar de marime potrivita. Puneti gogosile taiate pe tava cu hartie de copt acoperiti tava cu un prosop si lastai sa dospeasca la loc cals ferit de curent timp de 1 ora.
Dupa ce au stat gogosile la dospit, bagati tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 15-20 de minute sau pana cand se rumenesc frumos la suprafata.
Dupa ce s-au copt topim untul intr-un castron in cuptorul cu microunde apoi cu o pensula ungem usor gogosile le suprafata.
Dupa ce am uns toate gogosile presaram zahar pudra deasupra. Lasam gogosile sa se raceasca putin apoi cu un pos cu sprit subtire, pe care l-am umplut cu gem sau finetti, umplem gogosile.
Sunt super delicioase si foarte pufoase.