Briosele cu vanilie sunt cele mai indragite prajiturele la mine in familie. La aceste briose se pot folosi o multine de creme si adaosuri, prectic aceasta este retata de baza si pentru celelalte feluri de briose doar cu mici modificari sau adaosuri.
Ingrediente:
420 g faina
1 praf de copt
1 lingurita sare
250 ml lapte
120 ml frisca lichida
250 g unt la temperatura camerei
350 g cup zahar
3 oua
2 linguri esenta de vanilie
Crema de unt si capsuni:
250 g capsuni proaspete sau congelate (dar dezghetate si stoarse de zeama)
250 g unt la temperatura camerei
280 g zahar pudra
1 lingura esenta de vanilie
Mod de preparare:
Mai intai pregatim briosele astfel:
Punem untul cu zaharul in bolul unui mixer si il spumam bine. Intr-un alt bol amestecam faina cu sarea si praful de copt.
Cand s-a spumat untul adaugam cate un ou pe rand si cate 2-3 linguri de faina dupa ce am adaugat toate cele 3 oua adaugam laptele, vanilia, frisca lichida si faina ramasa. Mixam bine pana cand se omogenizeaza toate ingredientele.
Puneti hartie pentru briose in tava cu forme pentru briose, apoi cu o lingura impartiti in mod egal compozitia in cele 12 forme. bagati tava in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
Cat timp se coc briosele pregatim crema de capsuni astfel:
Puneti capsuni intr-un castron si presatile pana cand obtineti un piure, puteti folosi si benderul de mana.
Puneti piureul obtinut intr-o craticioara si fierbeti pana cand scade mai mult de jumatate. Dupa ce este gata lasati-l sa se raceasca.
In bolul unui mixer puneti untul cu jumatate din cantitatea de zahar pudra, spumati pana cand compozitia devine aerata cam 2 minute apoi adaugati jumatate din cantitatea de piure de capsuni si mixati in continuare.
Cand s-a incorporat piureul de capsuni in unt adaugati cealalta jumatate de zahar praf, vanilia si restul de piure de capsuni. Mixati pana cand se omogenizeaza bine crema.
Puneti crema intr-un pos cu sprit apoi decorati briosele reci.