O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Patiserie si brutarie

Cozonac cu mac, nuca si rahat 3 in 1

cozonac cu nuca si mac
Cozonac cu mac, nuca si rahat 3 in 1

Ingrediente:

1 kg faina
50 g drojdie
6 oua
250-300 g zahar
3-4 linguri de ulei
1 pahar unt sau margarina
500 ml lapte
1 lingurita esenta rom, vanilie si una de sare
coaja de la o lamaie sau portocala
un ou pt uns
cacao 200 g

Pentru umplutura:
Umplutura 1
300 g nuci
250 g zahar
coaja de la o lamaie

Umplutura 2
500 g mac macinat
250 g zahar
200 ml lapte
1 esenta vanilie

Umplutura 3
150 g rahat
100 g stafide

Mod de preparare:
Aluatul:
Se pune faina in loc cald cu o seara inainte sau cu 4-5 ore inainte de a framanta cozonacii. Se freaca galbenusurile cu sare si zahar si se tine la cald. Sarea intensifica culoarea galbenusului. Se pregateste maiaua astfel: se zdrobeste drojdia cu furculita in jumatate de pahar de lapte caldut pana se dizolva apoi se adauga o lingura de zahar si una de faina apoi se lasa la dospit. Dupa ce maiaua a crescut se in cepe framantatul. Se face o gaura in faina si se toarna galbenusurile amestecate cu 2 albusuri si maiaua, romul, vanilia si coaja de lamaie toate tinute la temperatura camerei se incepe framantarea adaugand cate un pic de lapte caldut. Pentru o buna reusita a cozonacilor coca nu trebuie sa fie nici moale nici prea tare, se potriveste astfel ca atunci cand o intinzi intre maini sa nu se rupa. Se framanta fara a rupe coca, aluatul sa fie ca o bila impaturid marginile spre mijlocul bilei. In moment cand compozitia a devenit omogena se incepe adaugarea grasimii caldute unt sau margarina putin cate putin pana se tremina toata cantitatea. Din momentul in care a inceput sa se adauge untul se mai framanta cel putin o jumatate de ora.
Dupa ce s-a terminat framantatul, se aseaza vasul acoperit la cald. Daca aluatul este reusit coca trebuie sa creasca in 4 ore.

Umplutura 1:
Se trec nucile prin masina de macinat nuci, se amesteca cu zaharul, coaja de lamaie.
Umplutura 2:
Macul macinat se pune la fiert cu laptele si zaharul, se fierbe cam 10 minute apoi se lasa la racit.
Umplutura 3
Rahatul se taie bucatele iar stafidele se inmoaie in rom obtional.

Asamblarea:
Se imparte aluatul in 2 parti egale. Se ia fiecare parte si se imparte in 3 parti egale. Din 2 parti se face o bila mare, iar a treia parte presaram planseta cu cacao si feamantam bine pana se incorporeaza toata cacaoa iar aluatul isi schimba culoarea. Procedam si cu cealalta bucata asa. Astfel obtinem 2 bile mari albe si 2 bile mai mici negre cu cacao.
Pentru primul cozonac luam bila alba si o intindem pe planseta sa aiba grosimea cam de 1 cm, punem pe jumatate din foaie nuca iar pe cealalta jumatate mac. Rulam fiecare parte spre mijloc astfel obtinem 2 rulouri unite. Punem in tava tapetata cu hartie de copt acest rulou dublu, luam o bila de aluat maro si o intindem pe planseta cu grosimea de 1 cm, apoi presaram rahat sau stafise sau ambele dupa preferinta, rulam foaia de aluat si o punem pe mijlocul ruloului dublu. Lasam sa dospeasca 30 minute in loc cald. La fel procedam si cu restul.
Dupa ce a dospit se unge cozonacul ci ou si se da la cuptor pana se rumeneste la temperatura medie. Dupa ce s-a copt se lasa la racit apoi se portioneaza.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.