O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Fast Fod

Burrito carnitas in boluri de lipie

burrito-carnitas-in-boluri-de-lipie
Un preparat cu adanci radacini in sufletul popoarelor Iberice. Ceea ce vreau eu sa va propun este o reteta un pic altfel, mai stilizata, care este perfecta pentru un pranz delicios alauri de familie si prieteni. Se poate servi si la petreceri pentru copii. Modul de prezentare va fascina pe toata lumea si va avea un impact pozitiv asupra bucatarului.

Ingrediente:
Pentru Carnitas:

1 kg carne pulpa de porc
1 lingura de ulei
1 1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper
1 lingura boia afumata
1/2 lingurita chimen
1 1/2 ceapa pudra
1 lingurita fulgi ce chili
1 lingurita oregano
1/2 lingurita usturoi pudra
1 bere
150 ml suc de portocala
zeama de la 2 lamai

Pentru orez
3 cani de orez fiert
1 legatura mica patrunjel verde
zeama de la 1/2 lamaie
1 lingura ulei

Pentru salata:
250 g rosii chery
1/2 ceapa taiata solzisori
1 ardei iute
1 avocado
sucul de la o lamaie
3 linguri de patrunjel tocat
un pic de zahar
sare si piper dupa gust

4 tortillia pentru boluri

Mod de preparare:

Carnitas o preparam astfel:

Combinati sarea, piperul, boiaua afumata, chimenul, ceapa pudra, fulgi de chili, oregano si usturoiul pudra intr-un bol.
Presarati 1/2 din cantitatea de condimente amestecate peste pulpa de porc. Puneti o tigaie cu ulei la incins.
Cand s-a incins bine puneti pulpa de porc in tigaie si rumeniti bine pe toate partile, aproximativ 2 minute pe fiecare parte.
Dupa ce ati prajit carnea pe toate partile, scoateti-o si puneti-o intr-o tava mai inalta, presarati restul de condimente peste carne, adaugati berea si restul de ingrediente. Acoperiti tava cu folie de aluminiu apoi bagati tava in cuptor si coaceti pana cand carnea devine moale si se desprinde usor, aproximativ 3-4 ore.

Daca aveti o tava de iena care are si capac puteti s-o folosit aceea sau o tava de lut. Ideea este sa se gateasca carnea incet si acoperita.
Dupa ce s-a copt carnea cu ajutorul unei furculite desprindeti carnea in fasii apoi amestecati-o cu sosul din tava.

Fierbeti orezul in apa cu sare. Puneti apoi 3 cani de orez fiert intr-un bol amestecati cu restul ingredientelor si lasati deoparte.

Cat inca este cald cuptorul preparati bolurile de tortillia astfel:

Mariti temperatura cuptorului la 200 de grade.

Bagati tortillia in cuptorul cu microunde pentru cateva secunde doar cat sa se incalzeasca putin apoi ungeti-le cu un pic de ulei de masline cu ajutorul unei pensule.

Puneti fiecare tortillia pe fundul unui bol care se poate baga in cuptor si apasati usor sa ia forma bolului, eu am folisit boluri de inox. Bagati bolurile in cuptor pentru 10 minute.

Scoateti bolurile din cuptor si lasati-le sa se raceasca asa cum sunt pana cand pregatiti salata.

Pentru salata:

Amestecati sarea cu zahrul. Taiati rosiile felii subtiri si ceapa solzisori apoi presarati sarea si zaharul peste ele, amestecati bine. Taiati avocado felii, ardeiul iute sau dulce bucatele si asezati-le peste rosii. Adauagati zeama de lamaie si patrunjelul tocat apoi amestecati bine pana cand se combina toate ingredientele. Aveti grija sa nu sfarmati avocado-ul.

Asamblarea.
Asamblerea se face doar im momentul servirii.
Scoateti lipiile de pe bolurile unde au fost coapte si asezati-le pe un platou. Impartiti orezul in 4 parti egale apoi puneti cate o parte in fiecare bol de lipie, peste orez adaugati carnitas iar peste carnitas salata.
Peste salata puteti sa adaugati sos de branza, maioneza, guacamole sau salsa.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.