Va spuneam ca azi imi sarbatoresc ziua de nume atat eu cat si fiica mea cea mare, asa ca s-a lasat cu petrecere mare in familie. Am avut numai bunatati.
La aperitiv un platou treditional cu slaninuta, sunca de casa, ceapa rosie, rosii, ardei, oua fierte si bineinteles cate o palinca buna de struguri veche de 7 ani.
Am avut si o supica de pui cu smantana iar ca fel principal am facut dorada la gratar cu cartofi copti in jar zdrobiti si frigarui de legume, o adevarata delicatete.
La desert am avut Tortul de inghetata Snickers.
Va prezint in urmatoarele randuri reteta pentru dorada.
Ingrediente:
4 dorade curatate si eviscerate
sare si piper
Pentru cartofii pe jar am folosit 8 cartofi, cate doi de fiecare persoana, iar pentru frigaruile de legume: 2 rosii mari, 2 ardei, 2 cepe si 4-5 ciuperci.
Mujdei de usturoi obtinut dintr-o capatana de usturoi, 1/2 lingurita sare, 300 ml smantana, 50 ml ulei.
Mod de preparare
Puneti pe cartofi putina sare iar apoi ii inveliti in folie de aluminiu mai groasa si ii aruncati in jar. Daca nu dispuneti de un gratar in aer liber, puteti baga cartofii in cuptor.
Curatati si eviscerati dorada, eu i-am rugat pe cei de la pescarie s-o faca. Cu un cutit ascutit crestati fiecare dorada pe ambele parti.
Spalati pestii bine in apa multa, iar apoi ii stergeti cu un prosop de bucatarie.
Presarati sare si piper iar apoi ii puneti pe gratarul incins dar numai cand cartofii sunt copti.
Cat timp se coc cartofii, pregatim si frigaruile de legume astfel:
Curatati legumele astfel:
Taiati rosiile in 4, ardeii in patrate mai mari, ceapa in 4, ciupercile in 4 (daca sunt mari), dar daca sunt de marime medie le puteti pune intregi.
Incepeti si insirati din fiecare tip de legume pe betisorul de frigaruie. Puneti frigaruile pe gratar odata cu pestele.
Scoateti cartofii din folia de aluminiu apoi ii taiati in doua si sobiti miezul intr-un castron peste care presarati sare si piper.
Mujdeiul il preparam astfel:
Curatati usturoiul apoi il zdrobiti cu presa, adaugati putina sare si amestecati cu o lingura adaugand cate un pic de ulei ca si la maioneza.
Dupa ce ati epuizat uleiul, adaugati smantana amestecand bine si potrivind gustul cu sare si piper.
Serviti dorada alaturi de cartofii zdrobiti, frigaruile de legume si mujdeiul de usturoi.