Pasta de tomate

1984
SHARE
loading...

pasta-de-tomate
Pentru ca suntem in plin sezon de vara, iar rosiile sunt ieftine si bune, va propun o retata pentru pasta de rosii.

Ingrediente:
5 kg rosii
2 lingurite de sare
2 linguri ulei de masline
1/2 zeama de lamaie

Mod de preparare:

Mai intai spalati rosiile bine apoi taiati-le in 4 si scoateti cotorul.
Puneti uleiul de masline pe fundul unei oale apoi puneti rosiile taiate si sarea. Amestecati cu o lingura de lemn la inceput pana cand incepe sa lase zeama. Firbeti rosiile timp de 1 ore la foc mare.

Cand s-a inmuiat coaja si zeama a inceput sa scada opriti focul si lasati rosiile sa se raceasca putin.

Cu ajutorul masinii de bulion sau a unei site separati pielita si semintele.

Puneti pulpa de rosii obtinuta iar in oala si fierbeti pana cand lichidul s-a evaporat mai mult de jumatate.

Impartiti rosiile in 2 parti egale, puneti o parte intr-o tava mai inalta apoi bagati-o in cuptorul preincalzit la 180 de grade pana cand se evapora tot lichidul.

Verificati si amestecati pasta din jumatate in jumatate de ora. Pasta trebuie sa se coaca bine sa nu ramana nici un pic de lichid, sa isi schimbe culorarea in rosu inchis. Coacerea dureaza 3-4 ore.
mod-de-preparare-pasta-de-rosii

Metode de pastrere si conservare:

Dupa ce este gata pasta de rosii puneti-o in borcane apoi bagati borcanele iar in cuptor pe o tava sa prinda o pojghita deasupra.
Pasta de rosii se poate congela, se unge suportul de plastic pentru gheata cu putin ulei apoi turnati pasta de rosii in suport, bagati-l la congelator de seara pana dimineata. Scoateti cuburile de gheata si bagati-le in pungi. Astfel cand doriti luati cate un cub de pasta de rosii si il folositi.

O alta metoda ar fi sa puneti pasta de rosii in borcane sa o nivelati si presati bine sa nu aiba bule de aer apoi turnati ulei fierbinte peste pasta in borcan astfel incat sa o acopere cel putin 1 cm.

Eu procedez astfel: pasta pe care vreau s-o folosesc in urmatoarele 3-4 saptamani o pun in borcan si pun deasupra ulei apoi o tin in frigider, cand folosesc din pasta am grija sa fie iar acoperita bine cu ulei. Iar la pasta pe care vreau s-o pastrez pentru iarna in borcane adaug 2 aspirine sfarmate cand pasta este inca fierbinete si amestec pana cand se dizolva. Dupa ce am asezat pasta in borcane si s-a racit complet pun capacele si pastrez borcanele cu fundul in sus pana la folosire.
Dupa ce am deschis borcanul torn ulei peste pasta si il pastrez in frigider.

loading...