O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Aperitive

Grisine de casa

Toata lumea mananca snack-uri in special copiii, cel putin ai mei mananca aproape in fiecare zi cate ceva, de aceea m-am gandit ca ar fi mai bine sa le prepar eu in casa. Am inceput cu chips-urile de cartofi, covrigi, pop-corn si acum grisinele sau stixuri. Nu sunt greu de preparat, sunt mereu proaspete si sti ce mananci si ce le dai copiilor tai sa manance, ceea ce este foarte important pentru mine.
Iata de ce ingredinete avem nevoie:
pentru aluat:

1 cana apa calda
2 lingurite zahar brun daca aveti
1 1/4 lingurita drijdie uscata
1 1/2 cana de faina alba
1 1/2 cana faina 550 sau neagra
1/2 lingurita sare
Pentru baia de bicarbonat:
8 cani apa
100 g bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita zahar.
Pentru topping:
1 ou cu un pic de apa batut
sare mare sau susan, mac, seminte de in etc.

Mod de preparare:
Dizolvati drojdia in putina apa calduta cu 1 lingurita de zahar apoi lasati-o sa stea 5-10 minute.
Intr-un bol mai mare, in care puteti si framanta, adaugati celelalte ingredinet apoi drojdia dizolvata. Framantati un aluat potrivit de tare, mai mult moale dar sa nu se lipeasca de mana.
Lasati aluatul sa dospeasca 1 ora.
Cand aluatul este aproape dospit puneti apa cu putin zahar la fiert iar cand a dat in clocot adaugati bicarbonatul. Aveti mare grija ca in momentul in care puneti bicarbonatul apa va face spuma si se va ridica.
Luati cate un pic de aluat si formati snururi fine, in functie de cat de groase vreti sa fie grisinele.
Dupa ce ati format toate grisinele incepeti si batati-le pe rand in apa clocotitale tineti 30 de secunde apoi le scoateti pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Dupa ce ati oparit toate grisinele sau macar o tava, bateti oul cu putina apa, ungeti grisinele cu ou apoi presarati sare mare, susan sau mac la alegere.
Bagati tava in cuptorul incins la 180 de grade si coaceti pana cand grisinele se rumenesc bine. Timpul de coacere este in functie de grosimea grisinelor formate de dumneavoastre, daca sunt subtiri timpul de coacere este mai mic daca sunt mai groase atunci coacem mai mult timp.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.