O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Sanatate

Vitamina A, rolul si proprietatile ei

Vitamina A

Un important factor de crestere ajuta la vindecarea bolilor de ochi si piele. Mareste vigoarea corpului si il face rezistent la infectii. Inlezneste actiunea vitaminei D, provoaca modificari in aparatul digestiv, respirator si urogenital. Incaruntirea parului inainte de vreme se datoreaza lipsei de vitamina A.
Vitamina A este solubila in grasime si insolubila in apa, se distruge la uscare dar este rezistenta la fermentare deci ramane in muraturi.

Legume si fructe in care se gaseste vitamina A: morcovi, carote, spanac, patrunjel, varza, ridichi, fasole verde, mazare, caise, fragi, cirese, capsuni, prune.
Alimente cu aport mare de vitamina A sunt: untura de peste, ficat, unt, galbenus de ou, rinichi, peste, branza de oi, lapte de capra si oaie.

Cele 7 calitati pe care le detine vitamina A:

1. este importanta in formarea oaselor si dintilor;

2. ajuta la stocarea grasimilor;

3. apara organismul impotriva racelii, gripei si infectiilor renale, ale vezicii si a plamanilor;

4. actioneaza ca antioxidant, protejand celulele de cancer si de alte boli;

5. necesara pentru cresterea celulelor noi;

6. ne apara de bolile de inima, de atacurile cerebrale;

7. scade nivelul colesterolului din sange.

Simptome ale carentei de vitamina A sunt: abcesele, insomnia, oboseala, diminuarea fertilitatii, sinuzite, pneumonie si raceli frecvente, infectii respiratorii, boli de piele acneea. Antibioticele, laxativele si medicamentele care scad nivelul colesterolului reduc absorbtia de vitamina A.
beneficiile-vit Avit-a-provine

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.