[adsense float=’left’]
Pentru 1 kilogram de pere avem nevoie de 400 g zahar, cantitatea o alege fiecare in functie de cata marmelada vrea sa faca.
Se aleg perele bine coapte, se curata de coaja si de samburi. Astfel curatate se cantaresc si se pun la fiert, 1 kg de pere si 4 linguri de apa si zeama de la o lamaie, aceasta sa nu se oxideze perele iar marmelada sa aiba o culoare deschisa. Se fierb pana cand perele se inmoaie si mai apoi scad bine. Dupa ce au scazut bine se ia oala de pa foc si se adauga zaharul 400 g la fiecare kilogram de pere. Se amesteca bune compozitia pana cand zaharul de dizolva, se pune apoi iar la foc iute unde se tine 10 minute, in tot acest timp trebuie sa amestecati mereu, sa nu se prinda de fund. Eu folosesc aspirina ca si conservant, o jumatate de pastila la un kilogram de fruct crud. Aspirina o adaugati dizolvata in putina apa calda dupa ce marmelada este gata, inainte da a o pune in borcane.
Cand e gata se toarna in borcane asa fierbinete. Dupa ce am turnat marmelada in borcane, bagam borcanele in cuptorul incins, sa se faca un pic de crusta, apoi se scot si se lasa sa se raceasca inainte sa punem capacul.