O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Dulceturi gemuri si compoturi

Peltea de gutui

peltea de gutui
[adsense float=’left’] Pentru pelteaua de gutui avem nevoie de:
1.5 kg gutui galbene, 500 g mere, apa cat sa le acopere 1 kg zahar.
Gutuile bune coapte se sterg de puf cu o carpa, apoi se spala si se taie felii cu tot cu coaja. Merele se spala si se taie si ele bucati. Se pun gutuile si merele intr-o oala mai mare si se acopera cu apa. Se pun sa fiarba timp de trei ore la foc potrivit. Cand fructele sunt fierte bine, adica cand miezul nu mai este legat de coaja, se strecoara zeama. Daca vrem sa obtinem o peltea limpede lasam zeama strecurata sa stea timp de o ora sa se limpezeasca, apoi luam doar zeama limpede. La un litru de zeama se adauga 1 kg de zahar, se lasa sa se topeasca si se pune iar pe foc mare sa se lege. In timp ce fierbe luam spuma de deasupra. Ca sa vedem daca s-a legat pelteua punem din timp o farfurie in congelator sa se raceasca. Scoatem farfuria din congelator punem o lingura de peltea si lasam sa se raceasca. Pelteau este gata atunci cand trahem o linie prin ea si nu se unesc la loc marinile. Trebue sa aiba consistenta mai groasa gelatinoasa. Se Toarna in borcane fierbinete si se lasa peste noapte sa se raceasca. A doua zi punem capacele si o depozitam.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.