Un desert de care toata lumea isi aminteste cu drag, un desert care odata ajuns pe masa se evapora pur si simplu, cel putin asa se intampla la noi. Nu este scump, este usor de preparat si destul de rapid mai ales pe timp de iarna.
Eu am sa va propun sa preparam acest desert din altceva decat din biscuiti simpli si anume sa folosim fursecurile care raman nemancate la sarbatori. Anul acesta am facut fursecuri cu stafide, stelute cu martipan, turta dulce si ca de obicei au ramas cam jumatate din ele. Sa nu le arunc le-am pus pe o tava de cuptor si le-am lasat sa se usuce in cuptor cam 2 zile dupa care le-am macinat. Astfel am obtinut cam 1 kg de fursecuri macinate.
Pe langa acestea mai avem nevoie de:
250 g margarina Unirea
150 g zahar
150 ml lapte
2 linguri cu varf de cacao
1 esenta de rom
Toate aceste ingrediente le-am pus la fiert pe foc mediu iar cand a inceput sa dea in clocot si zaharul s-a topit am turnat compozitia peste fursecurile zdrobite. Am amestecat bine dupa care le-am lasat sa stea asa 10 minute sa se mai raceasca. Intre timp am pregatit 2 bucati de folie alimentara in care sa formez salamul. Am inpartit compozitia in 2 parti egale si am inceput sa rulez usor folia ca sa obtin un cilindru. In timp ce rotiti compozitia din folie trebuie sa strangeti si capetele ca sa obtinem un cilindru compact.
Mie mi-a mai ramas putina compozitie asa ca am faut cateva bilute. Batoanele astfel obtinute se pun la rece sa se intareasca dupa care se portioneaza.
Cantitatea de zahar poate fi mai mica de 150 g dupa gustul dumneavoastra.