Ingrediente:
Pentru blat:
4 oua
500 g spanac proaspat
5 linguri zahar
5 linguri faina
o lingurita praf de copt
un varf de cutit sare
100 ml ulei
Pentru crema
500 ml frisca
2 linguri unt de arahide
250 g ciocolata alba menaj
2 linguri ulei
Mod de preparare:
Se separa albusul de galbenus, apoi albusurile se bat spuma cu 2 linguri de zahar. Spanacul se pune in robotul de bucatarie impreuna cu galbenusurile, zaharul si praful de copt, se mixeaza putin apoi se adauga uleiul ca si la maioneza, se mai mixeaza pana cand obtinem o emulsie fina, abia atunci adaugam jumatate din catitatea de faina.
Se amesteca albusurile cu galbenusurile si spanacul apoi cu faina ramasa.
Se tapeteaza o forma rotunda cu hartie de copt, apoi turnam compozitia si o nivelam cu o spatula. Punem forma in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25-30 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
Crema se face astfel: topim ciocolata pe baie de aburi adaugand si uleiul pentru o topire mai rapida si o omogenizare buna. In timp ce se topeste ciocolata, punem frisca intr-un bol si o batem spuma.
Cand s-a topit ciocolata luam bolul de pe aburi si adaugam untul de arahide apoi amestecam bine. Turnam ciocolata calda peste frisca si mai batem cateva secunde sa se omogenizeze bine.
Scoatem blatul de tort din cuptor iar cand s-a copt il punem pe un gratar sa se raceasca. Cand s-a racit il punem pe un platou apoi turnam crema de frisca cu ciocolata si unt de arahide, nivelam cu o spatula sau un cutit apoi ornam cu stafide. Lasam tortul in frigider pentru 3 ore sau peste noapte.