O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Sfaturi Practice

Asezarea unei mese

servirea mesei
[adsense float=’left’]Fie ea festiva sau familiara , masa trebuie sa fie conceputa in acelasi fel. Ma refer la respectul pe care trebuie sa-l manifestam fata de noi insine intotdeauna, si nu doar cu ocazia reuniunilor festive. aceea curatenie, acel impecabil ceea ce nu depinde doar de bani poate fi atins mult mai bine apeland la o vesela mai ieftina, dar intacta decat la una odinioara scumpa, dar azi ciobita si obosita. La fel o fata de masa din in frumos apratata este preferabila unei tesaturi scumpe si plina de pete.
Atat masa festiva cat si cea familiara sunt la fel asezate, singurul element variabil fiind numarul farfuriilor, tacamurilor si paharelor folosite in functie de meniul pregatit. Eticheta cere ca orice farfurie sa fie dublata de o alta asezata dedesupt si care este utilizata doar pentru a pune pe ea farfuria din care mancam. In practica de zi cu zi insa, s-a renuntat la aceasta regula.
Masa festiva se prezinta in felul urmator:
– Farfuria pentru primul fel se afla pe farfuria de serviciu iar servetul impaturit se aseaza pe ea.
– Furculitele isi au locul lor in stanga farfuriei, aliniate spre dreapta in ordinea utilizarii, cu dintii in sus.
– In partea dreapta regasim cutitele, cu partea taioasa inspre farfurie, alinierea lor urmand aceiasi logica: cel mai indepartat este pentru primul fel de mancare.
– In fata farfuriei se afla lingura pentu supa, cu curbura in sus si lingurita de desert.
La mesele mai pretentioase se schimba tacamurile dupa fiecare fel de mancare, obiceiul este insa sa nu se schimbe tacamurile decat daca sevim peste.
Folosim in general 4 farfurii, pentru aperitive, supa, farfuria intinsa si cea pentru desert.
Tot in fata farfuriilor, spre dreapta, este locul paharelor. Trei feluri de pahare sunt necesare la o masa: paharul de tuica, de vin (cel pentru vin rosu este mai mic decat pentru cel alb) si paharul de apa. Este foarte important ca acestea sa faca nota comuna cu vesela.
Daca servim doar patru preparate adica aperitiv, supa, fel principal si desert lingura pentru supa o asezam langa cutit. In imagini avem cateva idei pentru asezarea mesei.
servirea-mesei

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.