Aceasta reteta am invatat-o de la bunica mea cand eram mai mica, atunci cand impreuna cu ea faceam niste branzoici extraordinar de pufoase, moi si zemoase in interior.
Ori de cate ori fac acesta reteta de branzoici dispar atat de repede din tava incat de multe ori nici nu apuca sa se raceasca foarte bine.
Sfaturi Pentru A Obtine Branzoici Ardelenesti Zemoase si Pufoase
- Branza pe care o folosim la aceste branzoici trebuie sa fie stoarsa bine.
- Faina cerneti-o de doua ori, astfel va fi aerata iar branzoicile vor fi mai pufoase. De acest sfat ar fi bine sa tineti cont pentru orice aluat dospit pe care il preparati
- Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei astfel aluatul creste mai repede si mai pufos.
Daca urmati pasii retetei pas cu pas si tineti cont si de sfaturile de mai sus reusita dumneavoastra va fi garantata.
Ingrediente Pentru Reteta de Branzoici Ardelenesti
- 1 kg faina alba OOO
- 50 g drojdie proaspata
- 500 ml lapte
- 300 g zahar
- 200 g unt
- 4 oua
- 500 g branza de vaci
- 1 esenta vanilie
- coaja de la doua lamai
- 1 lingurita sare
Cum Preparam Branzoicile?
Se cerne faina intr-un bol, drojdia se dizolva in 200 ml lapte caldut, Radem coaja de la lamai pe razatoarea mica, (doar partea galbena).
Amestecam faina cu sarea, drojdia dizolvata, 3 galbenusuri, 100 g zahar, coaja de la o lamaie si untul tinut la temperatura camerei.
Framantam bine adaugand incet laptele caldut. Cantitatea de lapte adaugata difera in functie de calitatea fainii, asa ca adaugati treptat laptele in functie de consistenta aluatului. Aluatul trebuie sa fie potrivit nu foarte tare.
Daca ati scapat mai mult lapte adaugati putina faina. Framantati pana cand aluatul este bine omogenizat si se dezlipeste de mana, daca aveti un robot mare de bucatarie puneti-l la munca pentru a va menaja mainile. Lasati aluatul la dospit timp de o ora la loc cald ferit de curent.
Intre timp, branza o puneti intr-un bol si o sfarmati bine cu o furculita. Adaugati restul de 200 g zahar, coaja de lamaie rasa, esenta de vanilie si albusurile de ou batute bine cu o furculita, omogenizand bine toata compozitia.
Daca branza este foarte zemoasa, adaugati 1 lingura de gris. Optional in branza se mai pot adauga si stafide.
Dupa ce a dospit aluatul il intindem intr-o foaie de circa 1-1.5 cm pe o planseta presarata cu faina, apoi taiem cu ajutorul unui cutit sau a taietorului rola de pizza patrate de 10/10 cm sau mai mari daca doriti branzoicile sa fie mai mari.
Luam vasul cu branza, amestecam bine compozitia, iar apoi punem cate o lingura pe fiecare patratel de aluat.
Dupa ce am pus branza pe toate patratele, incepem sa impachetam branzoaicele astfel: luam fiecare colt al patratului si le unim in mijloc rotim putin, apoi unim si marginile formate prin ridicarea varfurilor in asa fel incat sa nu se vada branza.
Asezam branzoaicele formate in acest mod pe o tava tapetata cu hartie de copt si le mai lasam 20 minute la dospit dupa care le ungem cu ou batut si le dam la cuptor pana capata o culoare aurie maro.
Scoatem din cuptor tava cu branzoici, le lasam un pic sa se raceasca si le pudram cu zahar pudra.
Va doresc spor la munca si Pofta buna!