Nu cred ca exista persoana care sa nu le indrageasca, mai ales pe cele cu ciocolata, de aceea m-am gandit sa va spun retete mea. Aceasta retata o am de la o persoana draga mie care a plecat acum multi ani in America, a lucrata prin multe locuri, dintre care si intr-o cunoscuta cofetarie din New York Jacques Torres Chocolate — DUMBO. Este o cofetarie spacializata pe produse pe baza de ciocolata, de aceea aceste briose sunt minunate.
[adsense float=’left’]Ingrediente:
Pentru briose:
85 g ciocolata neagra
35 g cacao
175 g cafea fierbinte
90 g faina alba
150 g zahar
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
90 ml ulei de floarea soarelui
2 oua
2 lingurite de otet de vin alb
1 lingurita de esenta de vanilie
Pentru ganache:
55 g ciocolata neagra
60 ml smantana pentru frisca
1 lingura de zahar pudra.
Pentru crema:
360 g unt la temperatura camerei
100 g zahar pudra
75g cacao
un pic de sare
265g sirop galben reteta aici https://www.reteteculinare.com.ro/sirop-galben-golden-syrup/
1 lingurita esenta de vanilie
225g ciocolata neagra topita
Mod de preparare:
Mai intai facem ganache-ul: puneti ciocolata neagra taiata, smantana si zaharul intr-un bol apoi bagati-l in cuptorul cu microunde pentru 25 de secunde pana cand se infierbanta. Aveti grija sa nu inceapa sa fiarba. Scoateti bolul si amestecati bine pana cand s-a topit toata ciocolata. Bagati vasul in frigider pentru 30 de minute.
Pentru briose:
Incalziti cuptorul la 180 de grade. Puneti in tava de briose hartie speciala pentru acestea, din aceasta compozitie vor iesi 12 bucati.
Puneti ciocolata si cacaoa intr-un bol apoi turnati cafeaua fierbinte peste ele, amestecati pana cand ciocolata s-a topit iar compozitia este omogena fara cocoloase. Bagati bolul la frigider pana cand se raceste aproximativ 20 de minute.
Intr-un alt bol puneti faina, zaharul, sarea si bicarbonatul de sodiu, amestecati si puneti deoparte bolul.
Cand s-a racit compozitia de ciocolata adaugati ouale, uleiul, vinul, esenta de vanilie apoi bateti bine compozitia cu un mixer pana cand se omogenizeaza. Adaugati faina si amestecati iar pana se incorporeaza toata in compozitie.
Impartiti compozitia in formele tapetate cu hartie pentru briose, aveti greija sa fie impartiet egal.
Scoteti ganach-ul din frigider apoi puneti cate o lingura peste fiecare briose.
Bagati tava in cuptorul incins si coaceti briosele timp de 20 de minute. Scoateti tava din cuptor lasati sa stea briosele in tava 10 minute sa se tempereze apoi le scoatem pe o alta tava sa se raceasca complet.
Pentur crema procedam astfel:
Punem untul intr-un bol adaugam zaharul pudra, sarea si cacaoa apoi mixam pana can obtinem o compozitie spumoasa. Adaugati siropul de zahar si vanilia apoi bateti iar pana cand s-au combinat bine. Adaugati ciocolata topita si mixati in cotinuare pana cand obtinem o crema omogena si foarte aerata.
Puneti crema peste briosele racite cu ajutorul unui pos cu sprit.
Nu depozitati briosele in frigider deoarece acestea se vor usca.