O colectie de retete culinare romanesti si internationale ieftine, rapide si foarte gustoase.
Dulciuri

Mini savarine

mini-savarine
Savarinele sunt preferatele mele dupa amandine. Azi vreau sa va prezit o reteta pe care o stiu inca din timpul liceului.

Ingrediente:
500 g faina
4 oua
250 lapte cald
60 ulei
2 linguri
1 plic de drojdie uscata
Coaja de la o lamaie
1 esenta de vanilie
1/2 lingurita sare
Pentru sirop:
800 apa 300 zahar
1 esenta de rom
700 ml frisca lichida
250 g dulceata de capsuni sau caise

Mod de preparare:

Topiti drojdia in laptele cald impreuna cu o lingurita de zahar.
Puneti faina intr-un bol apoi adaugati drojdia si restul de ingrediente, framantati bine aluatul. Aluatul va fi moale la fel ca si cel de cozonac.

Dupa ce ati framantat bine aluatul puneti-le la dospit intr-un bol acoperit cu folie alimentara pentru cel putin 30 de minute.

Cat timp dospeste aluatul pregatiti siropul.
Amestecati apa cu zaharul intr-o oala, apoi puneti oala pe foc si lasati-l sa fiarba 5 minute la foc mare.
Dupa ce a fiert opriti focul, adaugati esenta de rom si lasati siropul sa se raceasca complet.

Dupa ce a dospit aluatul, ungeti o tava de minibriose cu unt, tava cu 24 de bucati sau chiar cea cu 36. Este o tava pentru briose de marime medie si mica.

Impartiti aluatul in mod egal in forma, lasati aluatul sa dospeasca in forma 15 minute, apoi bagati tava in cuptorul incins la 180 de grade. Coaceti savarinele pana cand s-au rumenit frumos.

Daca folositi forme de savarine din aceasta compozitie va vor iesi 22 de bucati.

Dupa ce s-au copt savarinele scoateti-le din forma si lasati-le sa se raceasca complet.

Dupa ce s-au racit scufundati fiecare savarina in siropul de zahar si lasati-le sa absoarba siropul cateva secunde.

Scoateti savarinele din sirop si puneti-le in minicosulete de hartie (acestea se gasesc in super market), sau asezati-le pe un platou.

Bateti frisca cu un mixer de mana sau un tel pana cand devine pufoasa. Puneti frisca intr-un pos cu sprit si turnati frisca peste fiecare savarina in parte.

Dupa ce ati pus frisca peste savarine, incalziti usor gemul si turnati cate o lingurita din acesta peste frisca. Gemul trebuie sa fie doar putin lichid, sa nu fie forte cald sau fierbinte.

Bagati savarinele la frigider pentru cel putin 3 ore sau le puteti lasa peste noapte.

Article written by:

Buna, eu sunt Magdalena Stuparu, sotie, mama a doua fete superbe si bucatarul familiei. Sunt pasionata de bucatarie si incerc in fiecare zi sa descopar tot mai multe secrete culinare.