Papanasi cu smantana si gem este desertul copilariei mele si cred ca si a voastra. Cel putin odata pe saptamana mancam asa ceva la gradinita. Iata retetea:
Ingrediente:
600 g branza de vaci
3 oua
coaja de la o lamaie
1 esenta de vanilie
200 g zahar
400 g Faina
1 praf de copt
un varf de cutit sare
Ulei pentru prajit
smantana si gem de zmeura pentru servire
Mod de preparare:
Puneti branza de vaci intr-un castron, apoi adaugati ouale, zagarul coaja de lamaie, esenta de vanilie si un pic de sare. Amestecati bine pana cand se omogenizeaza toate componentele. Amestecati faina cu praful de copt apoi incorporati faina in compozitia de branza.
Canititarea de faina difera in functie de cat de staorsa este branza. Din aceste ingrediente trebuie sa obtineti un aluat potrivit de moale usor lipicios.
Papetati o planseta cu faina apoi intindeti aluatul intr-o foaie groasa de ciraca 1.5 cm. Taiati papanasi cu ajutorul unui pahar.
Puneti un wok sau o tigaie mai adanca pe foc cu uleiul la incins. Luati cate o bucat din aluatul taiat cu paharul apoi faceti o gaura cu degetul in mijloc rotind usor aluatul. Aceasta operatiune o mai puteti face si cu un pagar mai mic sau cu un degetar.
Puneti papanasi in uleiul incins la foc mediu si prajitii pe ambele parti pana cand se rumenesc bine.
Bucatile pe care le-ati taiat cu degetarul sau un pahar mai mic se prajesc si ele. eu de obicei fac chiftelute mici din aluat pe care le prajesc separat.
Dupa ce s-au prajit scoateti papanasi pe prosoape de hartie sa se scurga de excesul de ulei.
Bateti putin smantana cu ajutorul unei furulite astfel incat sa devina omogena si putin lichida.
Puneti doi papanasi pe farfurie turnati smantana peste ei apoi gem si puneti o bucata rotunda mai mica deasupra si serviti.